Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Δεν θα κάνω καμία απόλυση δημοσίων υπαλλήλων- video

Αθήνα.- Μείωση φόρων από το 2020, αλλαγή του πλαισίου των 120 δόσεων, αξιολόγηση χωρίς απολύσεις στο Δημόσιο, καμία μείωση στις συντάξεις και ένα σφικτό κυβερνητικό σχήμα υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όλοι οι υπολογισμοί στα δημοσιονομικά σήμερα γίνονται με ρυθμό ανάπτυξης που αδικεί την ελληνική οικονομία. «Έγινε μία αφαίμαξη της ελληνικής μεσαίας τάξης προκειμένου να μοιράζονται επιδόματα στο τέλος του χρόνου. Εμείς δεν θέλουμε αυτό το μείγμα οικονομικής πολιτικής. Θέλουμε να πάρει μπροστά η μηχανή της παραγωγικής οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξήγησε ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να στηρίζονται στις επενδύσεις»

Όπως ανέφερε δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, θα παραμείνει το αφορολόγητο στο σημερινό επίπεδο, θα αλλάξει το πλαίσιο για τις 120 δόσεις, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος στις επιχειρήσεις από τον προϋπολογισμό του 2020. «Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή. Η Βουλή δεν θα κλείσει έχουμε κανονικό νομοθετικό έργο. Και η μείωση των φόρων θα ισχύσει από το 2020. Έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε αυτές τις μειώσεις φόρων. Είμαστε απόλυτα σίγουροι γι’ αυτό. Για το 2019 δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θέλουμε περισσότεροι να μπουν στις 120 δόσεις. Θέλουμε να το κάνουμε άμεσα. Διευκολύνσεις γι’ αυτούς που χρωστάνε λίγα. Θέλουμε να αλλάξουμε το πλαίσιο των 120 δόσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

Επιπλέον υπογράμμισε ότι θα πει στους Ευρωπαίους ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους από την Ελλάδα όχι μέσω της υπερφορολόγησης αλλά την ανάπτυξη. «Έχω αρκετά δείγματα να πιστεύω ότι μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με αξιοπιστία την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Πρέπει να έχουμε ισχυρή εντολή για να μην μπούμε σε περιπέτειες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. «Απολύσεις δεν θα γίνουν. Θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη. Πρώτα νοσηλευτές, γιατροί, εκπαιδευτικοί και σταδιακές προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Δεν νοείται δημόσια διοίκηση χωρίς αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα γίνει αλλά με ένα τρόπο που θα στηρίζει τους υπαλλήλους και όχι τιμωρητικά. Η απόλυση δεν υπάρχει πια στο Δημόσιο».

«Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε μήνα»

Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου εάν η ΝΔ κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα βάλω τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση. Θα πω σεμνότητα δεν θα ανεχθώ καμία αλαζονεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η νίκη μας τόσο σεμνοί πρέπει να είμαστε. Θα είναι μία κυβέρνηση ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή. Δεν θα έχω αναπληρωτές υπουργούς. Δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλαμβάνει κανένα υπουργείο. Θέλουμε μία κυβέρνηση χωρίς αναπληρωτές. Άρα θα είναι μία άλλη δομή κυβέρνησης. Θα επιμείνω σε ένα σφικτό κυβερνητικό σχήμα, σε ένα υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάζει κάθε μήνα».

αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία
«Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεννόησης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Και αυτή θα είναι η προσέγγιση μου ως προς τις ελληοτουρκικές σχέσεις. Και με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση αλλά και αυτοπεποίθηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν είναι μοναδικός συνομιλητής μου ο κ. Τσίπρας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα πάει σε ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. «Εγώ δεν υποτιμώ ποτέ τον αντίπαλο μου. Τον σέβομαι. Προχωρώ με γνώμονα τι είναι καλό για την χώρα. Θα πάμε σε ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είναι ο μοναδικός συνομιλητής μου ο κ. Τσίπρας. Γιατί να έχω ένα τετ-α-τετ μαζί του;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η πολιτική διάσταση της Novartis είναι μία σκευωρία»

Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο που αθωώθηκε από την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Ενεπλάκη με χυδαίο τρόπο σε μία πρωτοφανή σκευωρία. Η εικόνα του Π. Πικραμμένου να δακρύζει στη Βουλή θα μας ακολουθεί πάντα όταν θα θυμόμαστε αυτή την μαύρη τετραετία. Η άποψη μας ήταν εξαιρετικά σαφής. Η κυβέρνηση δεν είχε καμία απολύτως νομιμοποίηση να διορίσει την ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης. Έχω εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Η Novartis πέραν της διάστασης του ιατρικού σκανδάλου, η πολιτική διάσταση της είναι μία σκευωρία και αυτό πιστεύω ότι το ξέρουν όλοι πια», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: skai.gr