Διπλωματικός «πυρετός» στην Ανατολική Μεσόγειο – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ένας διπλωματικός πυρετός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, στον απόηχο των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ώρα που κλιμακώνονται οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες, η ελληνική κυβέρνηση πέραν των συνδυασμένων με την Κύπρο πιέσεων στην ΕΕ για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, εμπλέκει και τον αμερικανικό παράγοντα στην υπόθεση καθώς σοβεί παράλληλα και η αμερικανοτουρκική κόντρα για τους S-400. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπόλτον.

Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

Παράλληλα με την επικοινωνία Κατρούγκαλου – Μπόλτον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφραζε τον προβληματισμό του για τις ενέργειες της Τουρκίας. Πάντως, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε όλες τις πλευρές, όχι μόνον την Τουρκία, να «ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι στο συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την αμερικανική θέση πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κύπρου, όπως και ο υπόλοιπος πλούτος της, θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Καταδίκη της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Την ίδια στιγμή, κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, θα συζητηθούν τα μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά δεν θα ανακοινωθούν κυρώσεις. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».

«Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν. Η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής αύριο το απόγευμα, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη διεύρυνση.

Πάντως, οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας συνεχίστηκαν σήμερα στο Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 και ένα κατασκοπευτικό [επτά συνολικά αεροσκάφη] προχώρησαν σε έντεκα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και πέντε παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκαν δύο εικονικές αερομαχίες, ενώ δύο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

πηγή: newpost.gr