Ομόλογα: Νέο ιστορικό χαμηλό στο ελληνικό 10ετές – Μικρή διόρθωση διεθνώς

Περαιτέρω αποκλιμάκωση γνώρισαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρωζώνη παρουσίασαν μικρή ανοδική διόρθωση με ένα βαθμό ηρεμίας να επιστρέφει στις αγορές μία ημέρα μετά τις νύξεις που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στο κόστος δανεισμού του ευρώ εδώ και πολλά χρόνια.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου κατέρριψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,46% με το spread στις 276 μονάδες βάσης. Στο τίτλο με λήξη το 2024, η απόδοση υποχώρησε στο 1,24%, ενώ στο τίτλο με λήξη το 2025, διαμορφώθηκε στο 1,56%. Στους κοντινούς τίτλους με λήξη το 2022, η απόδοση κινήθηκε στο 1,01%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παρέμεινε ωστόσο περιορισμένος, στα 29 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο πενταετές ομόλογο με 7 εκατ.ευρώ. Το θετικό κλίμα συντηρήθηκε από στρατηγικό αναλυτή της Nomura Asset Management ο οποίος ανέφερε ότι τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ανά τον κόσμο είναι πιθανόν να στραφούν σε αγορές ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων, καθώς γίνονται διαρκώς ελκυστικότερα χάρη στην υποχώρηση των αποδόσεων.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις αυξήθηκαν από 3 έως 5 μονάδες βάσης, σε μία πορεία που αναλυτές χαρακτήρισαν συνεπακόλουθη διόρθωση μετά τις προχθεσινές επιθετικές κινήσεις στα σχόλια Ντράγκι ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης θα καταστεί ακόμη πιο χαλαρή εάν ο πληθωρισμός δεν καταφέρει να κλιμακωθεί κοντά στο στόχο της ΕΚΤ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης, στο -0,29%, τη στιγμή που στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε αγγίξει νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,33%, καταγράγοντας τη  μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Σεπτέμβριο του 2016. Η είδηση ότι οι απόψεις των διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ διίστανται μετά τα σχόλια του Ντράγκι από το συνέδριο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία δεν προκάλεσε αντίκτυπο στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ η οποία έχει ήδη προεξοφλήσει μείωση των επιτοκίων. Αναλυτές της Commerzbank αναμένουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, πολύ πιο γρήγορα από το τέταρτο τρίμηνο που περίμεναν αρχικά. Η προσοχή όλων πάντως ήταν στραμμένη στην χθεσινή συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, με το ανακοινωθέν που αναμενόταν μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών.

Πηγή: naftemporiki.gr