Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για τα ευρωπαϊκά αξιώματα: «Γρίφος» ο αντικαταστάτης του Γιούνκερ – Τα ονόματα που ακούγονται

Σε γρίφο εξελίσσεται η διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ώρα που μια σειρά από κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν νέο… κάτοχο.

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει καθώς στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Η αναμενόμενη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα με την ελπίδα το αργότερο το πρωί της Δευτέρας, να έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί η ρήξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Φυσικά για να λυθεί ο γρίφος θα απαιτηθούν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, την ώρα που ολοένα και καινούργια ονόματα εμφανίζονται ως πιθανοί διεκδικητές των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ.

Στο παιχνίδι ως… φαβορί και ο Φρανς Τίμερμανς

Ο Φρανς Τίμερμανς εμφανίζεται πλέον ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενός πιθανού συμβιβασμού που θα προβίβαζε τον κεντροαριστερό Ολλανδό πολιτικό στην πλέον σημαντική θέση των Βρυξελλών, αίροντας, ταυτόχρονα, το αδιέξοδο για τον επιμερισμό των κορυφαίων ευρωπαϊκών θέσεων, γράφουν οι Financial Times.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα ανελάμβανε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Τα «παζάρια» που βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούσαν επίσης να στείλουν τον Γάλλο Φρανσουά Βιγιερουά ντε Γκαλό στην ΕΚΤ ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι.

Σενάριο πρώτο η… ισοπαλία

Μετά το σκληρό μπρα ντε φερ που διεξήχθη στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Ιουνίου ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία ένα από τα σενάρια που θεωρούνται πιθανά είναι εκείνο της ισοπαλίας.

Επί της αρχής η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και η ηγεσία του ΕΛΚ εξακολουθούν να στηρίζουν τον εκλεκτό της πολιτικής τους ομάδας, ωστόσο το γεγονός ότι περισσότερα από δέκα κράτη – μέλη απορρίπτουν κατηγορηματικά τον κ . Βέμπερ, καθιστά απαραίτητο ένα plan b.

Στελέχη του ΕΛΚ εκτιμούν ότι βασικός στόχος του πρόεδρου Μακρόν είναι να επαναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την τακτική με την οποία κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του. Δηλαδή να αποδυναμώσει ή ακόμα και να διασπάσει τις υπάρχουσες πολιτικές ομάδες και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ρυθμιστής των εξελίξεων, προτείνοντας  για την προεδρία της Κομισιόν τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit και μέλος του ΕΛΚ, Μισέλ Μπαρνιέ από τη Γαλλία. Αν και ο κ. Μπαρνιέ έχει πολύ καλή φήμη σε αρκετές πρωτεύουσες της ΕΕ και ενδεχομένως να κατάφερνε να συγκεντρώσεις την απαραίτητη πλειοψηφία στην ευρωβουλή, το Βερολίνο έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που στην προεδρία της Κομισιόν δεν βρεθεί Γερμανός θα μπλοκάρει την υποψηφιότητα ενός Γάλλου.

Ακόμα και αν ο Εμανουέλ Μακρόν προσφέρει ως αντάλλαγμα στο Βερολίνο την άτυπη στήριξή του στον Γερμανό Γενς Βάιντμαν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να είναι βέβαιη  ότι ο διοικητής της Bundesbank θα καταφέρει να λάβει την απαραίτητη στήριξη από τις χώρες του νότου.

Σενάριο για νέο όνομα

Εφόσον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θελήσει να κρατήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να προτείνει ένα πρόσωπο που θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για διαδικασία δύσκολη και με περιορισμένα χρονικά περιθώρια. Το αποτέλεσμα είναι ήδη να ακούγονται εναλλακτικές υποψηφιότητες που ενδεχομένως να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Ανάμεσα στο ονόματα που ακούγονται περιλαμβάνονται ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Γερμανός υπουργός οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπλέον, έχουν ακουστεί και τα ονόματα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Εφόσον το Βερολίνο και το ΕΛΚ  υποχωρήσουν από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν, το Παρίσι θα μπορούσε να προτείνει την Επίτροπο Ανταγωνισμού, τη Φιλελεύθερη Μαρκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία. Δύο ακόμα ονόματα που ακούγονται στις Βρυξέλλες σε περίπτωση που οι 27 καταλήξουν σε αδιέξοδο για τη διαδοχή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είναι αυτό του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αλλά και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

nbewpost.gr