Ισχυρό προβάδισμα 13 μονάδων δίνει στη ΝΔ νέα δημοσκόπηση

Αέρα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται να έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δυο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας (που διενεργήθηκε στο διάστημα 28 Ιουνίου-1 Ιουλίου) αναμένεται να προκύψει επτακομματική Βουλή με τη ΝΔ να αγγίζει κατά μέσο όρο στην εκτίμηση αποτελέσματος το 40%.

Συγκεκριμένα τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 39,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 5,5%, Χ.Α. 3,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,2%, ΜΕΡΑ25 3,2%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν αθροιστικά ποσοστό 11,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ αυξάνει το προβάδισμά της κατά μία μονάδα (σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pro Rata στις 22 Ιουνίου) λαμβάνοντας 36%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24% (αμετάβλητο ποσοστό) και έπονται: Κίνημα Αλλαγής με 6%, ΚΚΕ με 5%, Χ.Α. 3,5%, Ελληνική Λύση 3%, ΜέΡΑ25 3%, Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 1%. Στη μέτρηση αυτή τα υπόλοιπα κόμματα φθάνουν το 7%, ενώ η αποχή, το άκυρο και το λευκό το 3,5%.

Στην ερώτηση αν θα προτιμούσατε να σχηματιστεί αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας, το 47% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44% είναι υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης.

Τα βασικά σημεία της εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Prorata είναι τα εξής:

1)Αναμένεται καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ιδιαιτέρως αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές, παρουσιάζοντας παράλληλα εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία.

2) Παράλληλη οριακή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

3) Σχετική σταθεροποίηση του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στα ποσοστά που σημείωσαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

4) Σημαντική συμπίεση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

5) Εμφάνιση δύο νέων κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό, της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ25, με σημαντικές πιθανότητες κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

6) Ραγδαία υποχώρηση ή και εξαφάνιση κομμάτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων).

 

 

Τι έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση για το in.gr

Εξακομματική Βουλή (και πιθανότατα και επτακομματική), διαφορά 9,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό ρεύμα υπέρ του Κινήματος Αλλαγής το οποίο ξεπερνά τα ποσοστά των ευρωεκλογών,έδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που έγινε για λογαριασμό του in.gr την περίοδο 24-27 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας αυτής η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη ενώ οδεύει και προς την αυτοδυναμία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές ενώ ανεβαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ (που αντέχει στα επίπεδα του 25%-26%) αλλά και το ΚΙΝΑΛ που είναι σίγουρα τρίτο κόμμα με ποσοστό άνω του 8%.

 

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%, διαφορά 9,2 μονάδων δηλαδή. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 8,7%, μία μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%.

Την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4% αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή.