Τσίπρας: «Η ΝΔ θέλει να δώσει τα πάντα στις τράπεζες και τους δανειστές»

Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος. Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μη προσέλευσή του σε τηλεοπτική μονομαχία, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «θέλει να τα δώσει όλα στους δανειστές και τις τράπεζες», ενώ έκανε και εκτενείς αναφορές στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο λαός μας δεν μπορεί να ξεχάσει τι έζησε αυτός ο τόπος»

«Σήμερα η πλατεία Συντάγματος πλημμύρησε με τα πρόσωπα της ελπίδας και της νίκης, με τα πρόσωπα της αποφασιστικότητας για την Ελλάδα της νέας εποχής. Δεν θα ξαναδώσουμε τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Αυτή η συγκέντρωση είναι απάντηση σε όσους ράβουν κοστούμια εξουσίας, κοστούμια περικοπών και λεηλασίας για το δημόσιο χρήμα. Ας μην βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο τους, γιατί την απάντηση θα τη δώσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Η μεγάλη ανατροπή είναι ζήτημα συνείδησης».

«Ο λαός μας δεν μπορεί να ξεχάσει τι έζησε αυτός ο τόπος από το 2010 ως τον Γενάρη του 2015 που κάναμε την μεγάλη ανατροπή στην ιστορία του τόπου. Τώρα καλούμαστε να κάνουμε πάλι μια τέτοια ανατροπή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα συνείδησης, για τον καθένα και την καθεμιά. Να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά σε αυτό τον τόπο τι έζησε ως το 2014 και πως είναι η χώρα σήμερα. Να σκεφτεί αν αξίζει τώρα, μετά από τόσους κόπους, να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μέρες της απελπισίας, της καταστολής, της αυθαιρεσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο πολίτης πρέπει να κρίνει και να συγκρίνει, ο πολίτης να μην πάει μόνος στην κάλπη, αλλά «ο καθένας να πάρει και άλλον ένα μαζί του, άλλον έναν που δεν έχει ακόμα αποφασίσει, που πρέπει να μάθει το διακύβευμα των εκλογών».

«Εμείς το 2015 ήρθαμε για να ενώσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Χωρίς αυτή την πλατιά ενότητα δεν θα είχαμε καταφέρει να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε εξαπολύοντας πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Τώρα που όλοι μαζί, βγάλαμε τη χώρα σε ξέφωτο, έρχονται και ζητούν εκδίκηση, αυτοί που τη βύθισαν στο σκοτάδι. Ζητούν εκδίκηση από έναν ολόκληρο λαό που τους αγνόησε και στάθηκε όρθιος. Θέλουν να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη τις στιγμές περηφάνιας και αξιοπρέπειας του λαού. Άκουσα χθες τον κ. Μητσοτάκη να ειρωνεύεται τους Έλληνες που βρέθηκαν εδώ ακριβώς σε αυτή την πλατεία τέσσερα χρόνια πριν. Ξέρετε κάτι; Ακόμα δε συγχωρούν εκείνη τη βραδιά που γκρέμισε το φόβο. Που ανάγκασε σε παραίτηση τον χειρότερο πρωθυπουργό και τον πιο διχαστικό πολιτικό που γνώρισε η Ελλάδα. Ε λοιπόν όχι, ό,τι και να κάνουν. Η ιστορία δε σβήνει. Η ιστορία και ο λαός δικαιώνουν όσους αγωνίζονται με εντιμότητα»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και πλέον οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και όχι από «τα γεράκια του ΔΝΤ».  «Σήμερα 4 χρόνια μετά, εμείς είμαστε εδώ. Αλλά δεν είναι πια στη χώρα τα γεράκια του ΔΝΤ. Δεν αποφασίζουν πια για εμάς οι τεχνοκράτες της τρόικα.  Η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα που άξιζε να αγωνιστούμε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε εδώ και ζητάμε ξανά την εντολή του λαού έχοντας αποτρέψει το σχέδιο φτωχοποίησης που θέλησαν να μας επιβάλλουν. Αυτή τη φορά θέλουμε να εφαρμόσουμε και να κριθούμε για το δικό μας πρόγραμμα. Ζητάμε εντολή για την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα, χωρίς την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Ζητάμε εντολή ανατροπής για να οικοδομήσουμε έξω από τα μνημόνια μία νέα Ελλάδα», επεσήμανε.

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Αναφερόμενος στο σχέδιο της επόμενης ημέρας, ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, και θύμισε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας. «Παραλάβαμε μια χώρα που μέσα σε πέντε χρόνια είχαν χάσει τη δουλειά τους ένα εκατομμύριο άνθρωποι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

«Το αποδείξαμε ήδη ότι μπορούμε. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αποκαταστήσαμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κάναμε μεγάλα βήματα στη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το σχέδιο για την Ελλάδα της ανάπτυξης, είναι σχέδιο ανάπτυξης για όλους και όχι «για δέκα ολιγάρχες που θα ελέγχουν όλη την οικονομία και φυσικά την πολιτική εξουσία».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικότερα στο σχέδιο της ανάπτυξης και κατηγόρησε τη ΝΔ πως όταν μιλάει για «ισχυρή ανάπτυξη», εννοεί «ανάπτυξη για τους ισχυρούς», εννοεί «ανάπτυξη που θα αφήσει τη κοινωνική πλειοψηφία αμέτοχη των ωφελημάτων, και το φυσικό περιβάλλον απροστάτευτο απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της εντολής που ζητεί για την κοινωνική αλληλεγγύη. «Ζητάμε εντολή για μια Ελλάδα που θα δίνει ασφάλεια και αλληλεγγύη για όλους. Με ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη. Με καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά Δημόσια σχολεία και ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια. Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δε θα αφήνει κανένα στο περιθώριο. Με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

«Ελλάδα ισχυρή και δυνατή στην Ευρώπη και τον κόσμο»

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια έστρεψε το βλέμμα του στην εξωτερική πολιτική. «Ζητάμε εντολή για μια Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή ακόμη πιο ισχυρή στην Ευρώπη και στο κόσμο. Την Ελλάδα που χτίζει συμμαχίες, ενισχύοντας το ρόλο της στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την Ελλάδα που κανένας δε μπορεί να την απειλεί και να την εκβιάζει», είπε και υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που κανείς δεν μπορεί να την απειλεί, που κανείς δε μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε στο Αιγαίο ούτε στη Μεσόγειο, «γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στη Βαλκανική χερσόνησο».

«Η ΝΔ έστησε άθλια εθνική απάτη»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

«Εμείς τολμήσαμε με γενναιότητα και πατριωτισμό και ανοίξαμε δρόμους εκεί που κανείς άλλος δεν τόλμησε. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας, την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό», είπε και τόνισε ότι «σήμερα, έχουμε στα Βόρεια σύνορά μας μια φίλη χώρα και όχι έναν εχθρό. Μια χώρα στην οποία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της και όχι τα τουρκικά πολεμικά. Μια χώρα που δε διεκδικεί πια τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής μας κληρονομιάς», υποστήριξε και αναφερόμενος στις επιστολές που το φως της δημοσιότητας για το Μακεδονικό, υπογράμμισε:

«Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με τις επιστολές που εδώ και 14 χρόνια παρέδιδαν το όνομα Μακεδονία χωρίς αλλαγή Συνταγματική, για κάθε χρήση εντός και εκτός της χώρας των γειτόνων μας, όλοι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τη μεγάλη υποκρισία, την άθλια εθνική απάτη που έστησε η ΝΔ εις βάρος μας όλο το προηγούμενο διάστημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει ότι «πατριωτισμός είναι να λύνεις τα προβλήματα, να κάνεις τη χώρα σου πιο ισχυρή, να αυξάνεις το κύρος της στο διεθνές στερέωμα και να την προστατεύεις από τις αληθινές απειλές και τους αληθινούς εχθρούς. Όχι να παριστάνεις τον εθνικόφρονα και το Μακεδονομάχο, ενώ όταν κυβερνούσες τα είχες δώσει όλα».

Ολομέτωπη επίθεση στον Μητσοτάκη

Εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άρνησή του να παραβρεθεί σε τηλεοπτική μονομαχία.

«Βομβαρδίζουν με διαφήμιση, λένε κούφια λόγια και αρνούνται το διάλογο, ακόμα και το debate όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κάτι φοβούνται για αυτό και κρύβονται. Κρύβονται γιατί κάτι έχουν να κρύψουν. Για αυτό αποφάσισα να δώσω προχθές τη μάχη του ΣΚΑΪ. Πήγα και σε ένα κανάλι που έχει επιλέξει να μας πολεμά χωρίς αύριο, ένα κανάλι που παράγει επί της ουσίας όλη την επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. Πήγα σε ένα ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς ο ίδιος να είναι παρών. Και το παράδοξο είναι ότι κατάφερε να ηττηθεί ακόμη και εν τη απουσία του. Αυτό θα το γράψει η ιστορία. Εμείς δε κρυφτήκαμε ποτέ από το λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο, και κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει σχέδιο για να δώσει τα πάντα στις τράπεζες και τους δανειστές. «Το σχέδιο τους είναι να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση και να κόψουν ξανά τις συντάξεις. Το σχέδιο τους είναι να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ, να αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα και τα φάρμακα, να απολύσουν δασκάλους και γιατρούς, να δώσουν ξανά τα πάντα στους δανειστές και τις τράπεζες».

«Ο λαός την Κυριακή θα αποτρέψει τη μεγάλη κλοπή», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, διερωτώμενος: «Για πόσο ακόμα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δουλεύουν για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών, πόσα δις ακόμα θα ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων;»

Αιχμές και κατά Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός επίσης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. «Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί και πάλι με τη ΝΔ και ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στον κ. Μητσοτάκη. Σήμερα, στηρίζοντας το σημερινό ΚΙΝΑΛ, δίνετε εντολή για κυβέρνηση στην ακραία δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Με μια ψήφο μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή και την Δευτέρα θα έχουμε κυβέρνηση θα συνεργαστούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, στράφηκε προς τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζοντας: «Ελάτε μαζί χέρι – χέρι να φράξουμε τον δρόμο στην παλινόρθωση μιας δεξιάς που επιδιώκει να πάρει την ρεβάνς όχι από μας αλλά από τον λαό μας»