ΓΝΩΜΗ: Η νέα Κυβέρνηση, ο Απόδημος Ελληνισμός και ο κ. Ελπιδοφόρος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η προεξοφλούμενη, από το αποτέλεσμα των Ευροεκλογών, κυβερνητική αλλαγή, πραγματοποιήθηκε. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου 2019,  έδωσε μία καθαρή πλειοψηφία στην Νέα Δημοκρατία, με 158 έδρες, την ίδια ώρα που διατήρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, με 86 έδρες, αξιωματική αντιπολίτευση.

Η νέα Κυβέρνηση του κ. Κώστα Μητσοτάκη,  ορκίστηκε και, ήδη, ανέλαβε πολιτική δράση. Οι οιωνοί είναι άριστοι.  Τα πρόσωπα που επελέγησαν από τον Πρωθυπουργό, για  να συνθέσουν  το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο, ικανά και έμπειρα, ντυμένα με σκούρο κοστούμι και γραβάτες, έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.  Και, ακολούθως, μετέβησαν στα υπουργεία, προς ανάληψη των καθηκόντων τους. Οι συνειρμοί με τους άλλοτε ποικιλόμορφα ενδεδυμένους και δίχως γραβάτες υπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, να δίνουν πολιτικό όρκο, οδηγούν σε πολιτισμικές σκέψεις και συγκρίσεις…

Τίποτε δεν είναι εύκολο, στην τρέχουσα συγκυρία. Σε κανέναν τομέα. Ούτε στην Οικονομία. Ούτε στην εξωτερική πολιτική. Ούτε στην Παιδεία. Ούτε στη Δικαιοσύνη. Ούτε στην δημόσια Ασφάλεια. Ούτε στον Τουρισμό. Ούτε στον Απόδημο Ελληνισμό. Παντού η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους επιδόσεις της, άφησε σοβαρά προβλήματα, από την αντιμετώπιση των οποίων –σε μία πρώτη φάση-  θα βαθμολογηθεί και η ικανότητα επιβίωσης της νέας Κυβέρνησης.

Η οποία, αν και είχε προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό ως  ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα, προέκυψε, τελικά, μεγάλη.  Και η πράξη θα δείξει αν θα είναι και δυσκίνητη. Αλλά έτσι είναι η πολιτική, ενίοτε επιβάλει και αναθεωρήσεις.

Ειδικά ως προς τον Απόδημο Ελληνισμό, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε να φέρει στη Βουλή –αν και είχε δεσμευθεί περί τούτου ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας- το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων εκτός Ελλάδος. Έτσι η σχετική πρωτοβουλία περνάει πλέον στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικότερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ανάμεσα στα πολλά συγχαρητήρια μηνύματα που έλαβαν στην Κυβέρνηση, για την εκλογική της επιτυχία, ξεχωρίζει εκείνο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου ο οποίος μιλάει και «για τα προβλήματα των ομογενών του εξωτερικού», καλώντας, μάλιστα, την ελληνική Κυβέρνηση «με τη δέουσα προσοχή» να τα αντιμετωπίσει, «συνεργαζόμενη με την εδώ (σ.σ. εκεί) εκκλησία».

Κάνουμε ειδική αναφορά στις αρχιεπισκοπικές ευχές, για δύο λόγους. Πρώτος λόγος, για να αδράξει την ευκαιρία η Panhellenic Post και ο υπογράφων, να ευχηθούν δημόσια, στον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Αντώνη Διαματάρη, κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Και, ο δεύτερος λόγος, για να επισημάνουμε την διαφαινόμενη έφεση του Αρχιεπισκόπου να αναμειχθεί, εκτός από τα εκκλησιαστικά και με την «επίλυση των προβλημάτων της ομογένειας», όπως αναφέρει, απευθύνοντας τις ευχές του προς το πρόσωπο του κ. Διαματάρη.

«Η ανάδειξη ενός εκλεκτού στελέχους της ομογενείας μας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες στον υψηλό θώκο του Υφυπουργού Εξωτερικών, είναι μία αναγνώριση της μέχρι τώρα μεγάλης προσφοράς σας στα κοινά πράγματα και στον δημόσιο λόγο, αλλά και μία ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση, της οποίας αποτελείτε εξέχον μέλος, θα ασχοληθεί με τη δέουσα προσοχή με τα προβλήματα των ομογενών του εξωτερικού και θα συνεργασθεί με την εδώ εκκλησία», σημειώνει επί λέξη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, απευθυνόμενος στον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη.

Η γενικευμένη αναφορά του Αρχιεπισκόπου σε « ομογενείς του εξωτερικού», δείχνει –εκτιμούμε- μία απόφαση του κ. Ελπιδοφόρου, να υπάρξει, πέραν από αρχιεπίσκοπος Αμερικής,  και κάτι παραπάνω, μεταφέροντας, ίσως, μύχιους  σχετικούς πόθους  ή και προβληματισμούς, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Βέβαια, αυτό είναι μία υπόθεση εργασίας, για την οποία, όμως, αφορμή μας δίνει η διευρυμένη σημασία του όρου «ομογενείς του εξωτερικού», διατυπωμένη από έναν Ιεράρχη αυστηρά οριοθετημένης Αρχιεπισκοπής.  Καθώς, άλλωστε, εκκλησιαστικά μπορεί να εκληφθεί και ως υπέρβαση των “καθ΄ ύλην και κατά τόπον” αρμοδιοτήτων της Αρχιεπισκοπής του. Εν προκειμένω της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Επί του παρόντος, ας ευχηθούμε, καλή επιτυχία συλλογικά στα μέλη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και  για όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει καιρός. Και θα επανέλθουμε,  προσεχώς…