Νέα ομάδα κρούσης κατεβάζει ο Τσίπρας – Η τακτική που θα ακολουθήσει

Αθήνα.- Η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα νωρίς το μεσημέρι και ο Αλέξης Τσίπρας με τους στενούς συνεργάτες του θα κληθούν να κάνουν τον απολογισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που πέρασε, αλλά κυρίως της 26ης Μαΐου που ήταν κομβικό για την απώλεια της εξουσίας.

Στην Κουμουνδούρου ανεβάζουν μέρα με τη μέρα τους τόνους της αντιπαράθεσης προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιθυμώντας να δώσουν το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσουν και ταυτόχρονα να αναδείξουν την ασυνέπεια της ΝΔ σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Είναι φανερό πως καμία περίοδος χάριτος δεν θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ήδη βουλευτές του κόμματος, όπως ο Γιώργος Τσίπρας και η Νίνα Κασιμάτη μιλούν ακόμα και για διαδηλώσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν αν χρειαστεί. Από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει ρυθμίσεις για φλέγοντα ζητήματα όπως η ΔΕΗ, αλλά και αργότερα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό πως ετοιμάζονται να περάσουν από πολύ νωρίς στην αντεπίθεση εντός και εκτός Βουλής.

Τις βασικές κατευθύνσεις θα τις δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη 1 το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου, ωστόσο παράλληλα με την κριτική στην κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ θα τρέξουν με γοργούς ρυθμούς τη μετεξέλιξη του κόμματος. Πολύ γρήγορα θα βρεθεί δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα η νέα ομάδα που θα τον πλαισιώνει, ενώ αναμένεται να καθιερωθεί και ο “πρωινός καφές” είτε στην Κουμουνδούρου είτε στο νέο του γραφείο στη Βουλή.

Θεωρείται σίγουρα πως έμπειρα στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Συνομιλήτης του Αλέξη Τσίπρα είναι και ο Γιάννης Ραγκούσης που έχει συμβάλει στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Παρά τη μη εκλογή του η εμπειρία και οι οικονομικές γνώσεις του Γιώργου Σταθάκη θεωρούνται πολύτιμες.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο και μια πρώτη καταγραφή των προσώπων που πήραν το εισιτήριο για τη Βουλή δείχνει πως είναι “ελεγχόμενη” από την Αλέξη Τσίπρα. Την άλλη εβδομάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση που θα συμπέσει με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Η εσωκομματική αντιπολίτευση των “53+” φαίνεται να είναι “αποδεκατισμένη“ αφού από τα 12 μέλη  που συμμετείχαν στην προηγούμενη ΚΟ μόλις τέσσερις (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θεανώ Φωτίου, Θεόδωρος Δρίτσας, Αλέξης Χαρίτσης) μετέχουν στη νέα σύνθεσή της.

Εκτιμάται πάντως πως το επόμενο διάστημα πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και με αυξημένες αρμοδιότητες θα βρεθούν τα νέα στελέχη που αναδείχθηκαν και μέσα από την πολλαπλή εκλογική διαδικασία που προηγήθηκε.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος εκπροσώπησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα και πέρασε στον δεύτερο γύρο σε μια μάχη που θεωρείτο από την αρχή χαμένη. Μετείχε στην επικοινωνία του κόμματος προεκλογικά και δεν είναι λίγοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν πως αν ο Πάνος Σκουρλέτης δεν επιλέξει να μείνει στη θέση του γραμματέα ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι ο ισχυρός υποψήφιος μετά το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Σε πλεονεκτική θέση στο “χρηματιστήριο” του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και τρεις γυναίκες:
Η Έφη Αχτσιόγλου είναι το πρόσωπο που εμπιστεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα των ευρωεκλογών και όλοι ομολογούν πως ολοκλήρωσε με επιτυχία το ρόλο της.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου έφτασε πολύ κοντά στο να περάσει στο β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη ανατρέποντας τα αρνητικά προγνωστικά εναντίον της. Δεν είναι τυχαίο πως μετά έκοψε “πρώτη το νήμα” στην δύσκολη α΄ Θεσσαλονίκης με πρώην βουλευτές να μένουν εκτός.
Η Ράνια Σβίγκου ήταν επί σειρά ετών εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πήγε πολύ καλά στην α΄ Αθήνας χάνοντας την έδρα από τον τέταρτο Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Αναβαθμισμένο ρόλο αναμένεται να έχει ο Αλέξης Χαρίτσης που για πρώτη φορά θα περάσει το κατώφλι της Βουλής, όπως και ο Κώστας Ζαχαριάδης που τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο βόρειο τομέα της β΄ Αθήνας αφήνοντας πίσω του ηχηρά ονόματα. Είναι, άλλωστε από τα στελέχη που όλες τις δύσκολες στιγμές της τετραετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε στο δημόσιο διάλογο τις επιλογές του Αλέξη Τσιπρα.

πηγή:newpost.gr