Ο Παυλόπουλος επέστρεψε ανυπόγραφα τα Προεδρικά Διατάγματα Τσίπρα

Επεστράφησαν ανυπόγραφα στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης, με την τοποθέτηση νέας ηγεσίας.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ είχε αντιδράσει στις τοποθετήσεις αυτές, αφού είχαν γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, όντας στη διακριτική ευχέρεια της νέας κυβέρνησης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επέλεξε να μην υπογράψει προεκλογικά τα Προεδρικά Διατάγματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού, για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη Δήμητρα Κοκοτίνη. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν επιλεγεί η Ευαγγελία Νίκα, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Δημήτριος Μακρής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη νέα ηγεσία του Άρειου Πάγου, ο Αλέξης Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς είχε καλέσει τον Προκόπη Παυλόπουλο να υπογράψει τις τοποθετήσεις μετά τις κάλπες, ενώ έκανε γνωστό πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΠτΔ όπου του εξέφρασε την διαφωνία του με την μετάθεση της υπογραφής μετεκλογικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Για πρώτη φορά από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Αφορμή αποτέλεσε το ότι ο Πρόεδρος επέστρεψε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης τα Προεδρικά Διατάγματα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης χωρίς να τα υπογράψει. Έτσι δίνει στην κυβέρνηση της ΝΔ την ευκαιρία να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Ασκώντας κριτική γι’ αυτή την εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαχωρίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης από του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καταγγέλλει «μεθοδεύσεις» και «απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης», ενώ διαπιστώνει «υποκρισία όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών».

Πηγή: skai.gr