«Αντίνοος»: Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τετάρτη

Ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα κινούμενες προς τη χώρα μας, θα έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση συνθηκών έντονης αστάθειας και το σχηματισμό της κακοκαιρίας «Αντίνοος».  

Ο «Αντίνοος» , όπως φαίνεται στη διαφάνεια που ακολουθεί θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρκετές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η ημέρα με τα ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα φαινόμενα θα είναι η Τρίτη 16/07.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι προβλεπόμενες βροχοπτώσεις από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 14/07 έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 17/07.

Αρναούτογλου: Νέα σοβαρή επιδείνωση του καιρού

Να σημειώσουμε πως ο Σάκης Αρναούτογλου, μετεωρολόγος της ΕΡΤ, προειδοποίηση μέσω Facebook για νέα κατά τόπους σοβαρή επιδείνωση του καιρού την ερχόμενη Τρίτη 16/7(σε μεγάλο τμήμα της χώρας – οχι σε όλη την Ελλάδα!).

«Oσον αφορά στην επιδείνωση του καιρού της ερχόμενης Τρίτης που αφορά κυρίως τη δυτική και την ηπειρωτική Ελλάδα με βροχές αλλά και καταιγίδες που ίσως δώσουν «πολύ νερό» αυξάνοντας τον κίνδυνο τοπικών αιφνίδιων πλημμυρών», γράφει.

Νέα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα

Προβλήματα στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία προκάλεσαν τα ξημερώματα τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες εκδηλώθηκαν εκ νέου λίγο μετά τις 08:15  σε πολλές περιοχές.

Στο Δρέπανο της Αχαΐας εγκλωβίστηκαν σε κέντρο διασκέδασης σύμφωνα με την Αστυνομία, εκατοντάδες άτομα, λόγω κινδύνου υπερχείλισης γειτονικού χειμάρρου.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, όπου σε συνεργασία με την «Ολυμπία» οδό έκοψαν τις μπάρες που συνδέουν το σημείο με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών και τα αυτοκίνητα διοχετεύθηκαν στον αυτοκινητόδρομο.

Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο της «Ιονίας» οδού, από το Αντίρριο έως την Γαβρολίμνη Αιτωλοακαρνανίας. Πλέον, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τα περισσότερα προβλήματα κατεγράφησαν στην πόλη της Ναυπάκτου και σε γειτονικές περιοχές.  Η πυροσβεστική διέσωσε περίπου 55 άτομα που κινδύνευαν εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων στον Πλατανίτη Ναυπάκτου, στον ’Αγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, στην Μακύνεια και στην «Ιονία» οδό.

Ειδικότερα στην περιοχή του Πλατανίτη Ναυπάκτου παρουσιάστηκε αύξηση της στάθμης των ομβρίων υδάτων και πραγματοποιήθηκαν διασώσεις και αντλήσεις. Οι πυροσβέστες μετέφεραν δύο άτομα από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, καθώς και έξι άτομα από υπόγεια κατοικιών σε υψηλότερους ορόφους. Επίσης ακόμη 20 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Στον ’Αγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα από κάμπινγκ σε ασφαλές σημείο, ενώ στην γειτονική περιοχή της Μακύνειας διασώθηκαν τρία άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε σπίτι.

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα που είχαν εγκλωβιστεί σε τούνελ της «Ιονίας» Οδού, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 20 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, προσθέτοντας ότι «οι πυροσβέστες κάνουν υπερπροσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα», παράλληλα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε ότι η βροχόπτωση ήταν πολύ έντονη και διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)