Βραδυφλεγής βόμβα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Αθήνα.- Το 100% του ΑΕΠ προσεγγίζουν πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο πιστοποιώντας ότι παραμένουν, μαζί με τα κόκκινα δάνεια και τη ΔΕΗ, ΔΕΗ-3,68% μια από τις τρεις «βραδυφλεγείς βόμβες» στα θεμέλια της οικονομίας και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει άλλωστε από τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση τα οποία το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 104,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,5 δισ. είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και μένουν 85,7 τα οποία χαρακτηρίζονται ως πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο.

Στο ποσό αυτό όμως εάν προστεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Τελωνεία, που «ακροβατούν» στα 5,5 δισ. ευρώ, αλλά και οι προσαυξήσεις, οι τόκοι, τα τέλη και οι λοιπές πρόσθετες επιβαρύνσεις επί του κεφαλαίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς τα Ελεγκτικά Κέντρα, τις ΔΟΥ, την ΕΜΕΙΣ και τα Τελωνεία που υπερβαίνουν πλέον τα 81 δισ. ευρώ, είναι φανερό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία.

Ένα πρόβλημα το οποίο χρειάζεται άμεσα νέες λύσεις και παρεμβάσεις αφού δεν λύνεται ούτε γίνεται λιγότερο «επικίνδυνο» από το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα οι φόροι και τα πρόστιμα που άφησαν απλήρωτα οι φορολογούμενοι ήταν «μόνο» 193 εκατ. ευρώ, στα οποία αν προστεθούν και οι μη φορολογικές κατηγορίες τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του Μαΐου αυξήθηκαν κατά 235 εκατ., ενώ την ίδια περίοδο το 2018 είχαν φτάσει τα 610 εκατ. (μείωση κατά 61,6%).

Σε κάθε περίπτωση τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν ήδη φτάσει τα 2,9 δισ. ευρώ, καθώς από τα 2,734 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο έφτασαν τον Μάιο στα 2,9927 δισ. ευρώ.

Χρέη που «πνίγουν» την αγορά και φέρνουν ασφυκτικές πιέσεις από τον ελεγκτικό μηχανισμό στους οφειλέτες για να τα εξοφλήσουν ή να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση ώστε να αποφύγουν τα «χειρότερα», όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Με το «πιστόλι στον κρόταφο»

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι τον Μάιο ο αριθμός των οφειλετών παρουσίασε μικρή μείωση, σε σχέση με τον Απρίλιο κατά 1,82%, εξακολουθεί και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα αφού ουσιαστικά 3.842.108 φορολογούμενοι χρωστούν στην Εφορία. Από αυτούς 1.805.268 βρίσκονται ήδη με το «πιστόλι στον κρόταφο» αφού απέχουν ένα βήμα από τα αναγκαστικά μέτρα, ενώ σε 1.211.542 έχουν επιβληθεί τα εν λόγω μέτρα (ποσοστό 67,11%).

Ποσοστό το οποίο αυξάνεται μήνα με τον μήνα, αφού ξεκίνησε από 63,54%, ενώ στο τέλος του 2016 ήταν 50,92% και στο τέλος του 2017 60,21%, γεγονός που πιστοποιεί ότι η «πίεση» της ΑΑΔΕ εντείνεται με στόχο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε ετήσια βάση.

Διώξεις για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ

Εκτός όμως από το «μπαράζ» των κατασχέσεων, με αμείωτη ένταση ασκούνται και ποινικές διώξεις κατά οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να ασκήσει ποινικές διώξεις, έφθασαν ήδη τον Μάιο στις 479 για συνολικό ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο των εισπράξεων τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ έβαλε στο ταμείο του Δημοσίου 1,4 δισ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιπλέον 595 εκατ. από φρέσκα χρέη στο 5μηνο.

 

πηγή:naftemporiki.gr