ΓΝΩΜΗ: Αναμένουμε το κυβερνητικό έργο για να κρίνουμε το αποτέλεσμα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  με πρωθυπουργό τον  Κυριάκο Μητσοτάκη, έπεσε στα βαθιά. Με το «καλημέρα σας», της προέκυψε, ατυχώς, η τραγωδία της Χαλκιδικής, με τους επτά νεκρούς από την θεομηνία. Παράλληλα, όμως,  έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από κρίσιμα –κατεπείγοντα- προβλήματα στην Οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία και ένα «εκρηκτικό μείγμα» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Βέβαια, δεν περίμενε κανείς θαύματα,  από τις πρώτες ώρες. Ούτε, ίσως, από τους πρώτους μήνες. Εκείνο που ο λαός ανέμενε ήταν μια κυβέρνηση σοβαρή, με σχέδιο και με διάθεση για σκληρή δουλειά. Και τα τρία αυτά στοιχεία, καλοπίστως κρίνοντας, μάλλον εκπληρώθηκαν με την σύνθεση του υπουργικού Συμβουλίου,  όσο και εάν σε ορισμένους θώκους θα εδικαιολογούντο και κάποιες επιφυλάξεις.

Εάν, όμως, η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, θα πρέπει, ξεπερνώντας το χώρο του ιδεατού, να προσγειωθούμε στο χώρο του πραγματικού. Και επί του πραγματικού, η νέα κυβέρνηση έδωσε εξ αρχής –με αφορμή την Χαλκιδική- διαπιστευτήρια τουλάχιστον επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Οι «μπλε φάκελοι» που παραδόθηκαν στους υπουργούς, στο πρώτο υπουργικό Συμβούλιο, σημαίνουν ότι Σχέδιο υπάρχει. Απομένει οι υπουργοί να στρωθούν στη δουλειά. Αρκεί, όμως,  μόνον αυτό;

Ο γράφων θυμάται – και μεταφέρει εδώ αυτολεξεί- διάλογο που είχε σε ανύποπτο χρόνο με τον μακαρίτη σήμερα υπουργό Νίκο Μάρτη, για πολλά χρόνια στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μας είπε ο Νίκος Μάρτης: «Όπως ξέρεις, υπήρξα υπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή  στις περισσότερες  κυβερνήσεις που σχημάτισε. Ε, λοιπόν, σου λέω τούτο που είναι πέρα για πέρα αληθινό. Κάθε φορά που το τριψήφιο τηλέφωνο χτυπούσε, καθώς σήκωνα το ακουστικό έτρεμε το χέρι μου! Σκεπτόμουνα: Τι δεν έκανα καλά, τι ξέχασα να κάνω

Και ο παλαίμαχος πολιτικός συνέχισε: «Να ξέρεις, δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση ο Καραμανλής να σου αναθέσει να διεκπεραιώσεις μία υπόθεση, και να μην σε πάρει στο τηλέφωνο –όχι μία, εκατό φορές- να σε ρωτήσει τι κάνεις με την συγκεκριμένη υπόθεση, εάν την προχωρείς, εάν συναντάς δυσκολίες κλπ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τον πλήρη έλεγχο των υπουργών του».

Το αναφέρουμε το περιστατικό αυτό με αφορμή ακριβώς  τους «μπλε φακέλους». Οι δημοσιογράφοι, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, δεν έχουμε πάντοτε -τουλάχιστον όχι όλοι- έγκυρη και εκ των έσω ενημέρωση για τα τεκταινόμενα. Επομένως, εν πολλοίς, παραμένει άγνωστο το περιεχόμενο των “μπλε φακέλων”.  Αποτελεί αναμφισβήτητα, όμως,  η διανομή τους στο υπουργικό Συμβούλιο, πρωτοποριακό βήμα.  Αλλά, από μόνο του, δεν φτάνει για να υλοποιηθούν και όσα, ανά χαρτοφυλάκιο,  περικλείονται μέσα στους φακέλους. Και εκεί βρίσκεται η ουσία.

Η χώρα, μετά την αλαζονική θητεία ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται «ανασύνταξη δυνάμεων» με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την βελτίωση της  ποιότητας ζωής των κατοίκων της, αλλά και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας των πολιτών το εσωτερικό. Παράλληλα με  την  θωράκιση της πατρίδας από έξωθεν επιβουλές.

Απαιτείται, επομένως, «σταθερό τιμόνι». Από κει θα κριθούν τα πάντα.  Η κυβέρνηση αυτή είναι υποχρεωμένη να επιτύχει.  Η επιτυχία της, θα είναι η μόνη, ίσως, εναπομένουσα ελπίς του έθνους. Σ΄ αυτό, όμως, πρέπει να συντρέξουν και όλες οι δομές του Κράτους. Ο κάθε ένας κρατικός λειτουργός, από το μετερίζι του, πρέπει να συμβάλει στο έργο δύσκολο. Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, μνημονίων και φοροκαταιγίδας, έχουν εξαντλήσει τους πολίτες. Οι  πολιτικές παλινωδίες,  έχουν δοκιμάσει την υπομονή των εταίρων και συμμάχων μας.  Οι συμβιβασμοί σε μείζονα εθνικά θέματα,  έχουν υπονομεύσει την σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  θα φανούν αντάξιοι των καιρών (και οι καιροί βρίθουν «ακραίων φαινομένων»!).  Γι αυτό και στο τέλος της θητείας της, η κυβέρνηση αυτή δεν θα κριθεί με τα συνήθη, αλλά με υψηλότερα «στάνταρς».  Και πρέπει να μην βρεθεί λειψή στο ζύγι. Σε κανέναν τομέα της δημόσιας ζωής.

Αναμένουμε, λοιπόν, να ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό έργο, για να κρίνουμε  και το αποτέλεσμα που θα παραχθεί.