Ανησυχία σεισμολόγων για το ρήγμα των Αλκυονίδων – Τι φοβούνται

Αθήνα.- Στην ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο αναφέρονται οι σεισμολόγοι, εκτιμώντας, παράλληλα ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά μάλιστα και τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της 19η Ιουλίου.

Με δηλώσεις τους τόσο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, αναφέρονται στο ρήγμα των Αλκυονίδων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, τόνισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».

Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1981 και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.

Για το ρήγμα της Αταλάντης ο ομότιμος καθηγητής δήλωσε ότι «κοιμάται» κυριολεκτικά και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Ωστόσο, όπως είπε, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Απευθυνόμενος μάλιστα στην πολιτειακή ηγεσία, πρότεινε την σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων και παραδέχτηκε ότι ο ΟΑΣΠ κάνει μεγάλο έργο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος μιλώντας στον ANT1 προειδοποίησε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Επιπλέον ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε.

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επιτέθηκε εκ νέου στον Ευθύμιο Λέκκα υποστηρίζοντας ότι κακώς είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθώς δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα.

 

Skai.gr