Το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου πλέκει ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Πάιατ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενημερωμένος  για τις  (κρυφές  μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, στους πολλούς ομογενείς)  ικανότητες του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου δείχνει να είναι ο Αμερικανός Πρέσβης κ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μίλησε στο «Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία» και αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- και  στο «σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Ορθοδοξία για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και στην διεθνή σκακιέρα σε θέματα διπλωματίας και στρατηγικής».

Ειδικότερα, μιλώντας ο κ. Πάιατ για τις σχέσεις των Ελλήνων της διασποράς με την Αμερικανική πολιτεία, τόνισε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος  «είναι ένα ισχυρό χαρτί που με τη στρατηγική του θα δημιουργήσει ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς σε αυτές τις σχέσεις». 

(ΡΗΡ: Αυτό το “ισχυρό χαρτί” εάν έχει αποδοθεί σωστά στη μετάφραση, ξενίζει. Περισσότερο εύστοχο θα ήταν το “ισχυρή προσωπικότητα”. Γιατί το “χαρτί” παραπέμπει αλλού…)

Απαντώντας σε ερώτημα συνεργάτη  του Οpen.gr,  σχετικά με τις εντυπώσεις του από το νέο Αρχιεπίσκοπο, κ. Πάιατ δήλωσε «πολύ ενθουσιασμένος» για τον Ελπιδοφόρο τον οποίο, όπως είπε, έχει συναντήσει «πολλές φορές» και «καταλαβαίνω ότι είναι ένας σημαντικός εκπρόσωπος για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα». (ΡΗΡ: Αλήθεια, που «εμπλέκεται» η Ελλάδα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο;)

Προχωρώντας, μάλιστα, ακόμη περισσότερο (ΡΗΡ:διακινδυνεύοντας μάλιστα να κατηγορηθεί ότι μπαίνει σε ξένα χωράφια) ο κ. Πάιατ διαβεβαιώνει πως «ξέρω επίσης ότι θα είναι ένας μεγάλος ηγέτης της διασποράς, με προοπτική. Είναι μια σημαντική δύναμη για την ένωση της ελληνικής διασποράς και θα παίξει ρόλο στην εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

Περαιτέρω, ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος γενικότερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «εκτιμούν ιδιαίτερα την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε διάφορα θέματα με γεωπολιτική σημασία, ιδιαίτερα στην ουκρανική αυτοκεφαλία».

Αναφορικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο κ. Πάιτ δήλωσε ότι «ο Πρεσβευτής Brownback τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επανέναρξη του Θεολογικού Ιδρύματος της Χάλκης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησής μας για θρησκευτική ελευθερία και ανοχή».

(ΡΗΡ: Αποπειρώμενος και ένα «ψυχογράφημα» της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής) ο Πρέσβης κ. Πάιατ τόνισε πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για πολλούς Ελληνοαμερικανούς, ειδικά εκείνους των γενεών μετά τη μετανάστευση, η πρωταρχική τους σύνδεση με την Ελλάδα έρχεται μέσω της εκκλησίας».

(ΡΗΡ: Αν ο κ. Πρέσβης εννοεί πως οι ομογενείς έφτιαχναν εκκλησιές για να διατηρούν τη σύνδεση με την Ελλάδα, κάνει λάθος. Οι ομογενείς έχτιζαν τις εκκλησιές τους για να εξασφαλίσουν την επικοινωνία τους με το Θεό και να αισθάνονται προστατευμένοι από Αυτόν. Από την πατρίδα έφταναν ιερωμένοι για να διακονούν στα θρησκευτικά τους καθήκοντα τους ομογενείς και όχι για να τους συνδέουν με την Ελλάδα. Οι δε σχέσεις της Ομογένειας με την πατρίδα, ήταν σχέσεις παιδιού με μητέρα, εξ ου και η υπεροούσια λατρεία της πρώτης προς τη δεύτερη).

Άσχετο είναι ότι πάντα –και τα τρία τελευταία χρόνια , βεβαίως, – η «…έντονη επιθυμία της διασποράς ήταν να βοηθήσω την Ελλάδα¨, όπως δήλωσε ο κ. Πάιατ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι ομογενείς του ζητούσαν «να εμβαθύνω τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και να ενισχύσω τις προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα στην οικονομική της ανάκαμψη, κατά τη διάρκεια τραγικών περιόδων όπως οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, και για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών»..

Και κατέληξε: «Πιστεύω ότι είναι μια απόδειξη για τα ελληνικά θεσμικά όργανα όπως η Εκκλησία ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, έφυγε από το πρόγραμμα διάσωσής της και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην περιοχή» (.