Διαματάρης: Θέλω να υλοποιήσω «όλα εκείνα για τα οποία γράφαμε και που καταγγέλλαμε, από την εφημερίδα»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η πρόθεσή του, από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, να υλοποιήσει «όλα εκείνα για τα οποία όλα τα χρόνια γράφαμε και καταγγέλλαμε, από την εφημερίδα», ήταν η αιτία που οδήγησε τον κ. Αντώνη Διαματάρη να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αναλάβει το πόστο αυτό στην νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως πληροφορείται η Panhellenic Post.

Για να συμβεί αυτό, ο κ. Διαματάρης «απαρνήθηκε» τον «Εθνικό Κήρυκα»,  τον οποίο,  από τη θέση του εκδότη-Διευθυντή υπηρετούσε σαράντα χρόνια. (1979-2019). «Ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχω λάβει στη ζωή μου», έλεγε πρόσφατα σε συνομιλητή του. «Πλέον είμαι και ΄γω πρώην εκδότης, του Εθνικού Κήρυκα,  μια και δεν μπορούσα να είμαι και το ένα και το άλλο. Και εκδότης και Υπουργός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη”, είπε και κατέληξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας:  “Ήλθα για να δουλέψω».

Στην διεύθυνση της εφημερίδας ο κ. Διαματάρης άφησε τον γιό του Ηρακλή Διαματάρη ως εκδότη-Διευθυντή, και Βοηθό Εκδότη / Υπεύθυνη Διαφημιστικού Τμήματος την αδελφή του Βέτα Διαματάρη- Παπαδοπούλου,  με επίσης πολυετή υπηρεσία στον «Ε.Κ.».

Από τους άλλους σημαντικότερους «πρώην» εκδότες, της ιστορικής  ημερήσιας εφημερίδας της ομογένειας Νέας Υόρκης, του Εθνικού Κήρυκα, ο Ιδρυτής Πέτρος Τατάνης (1015-1930), ο καθηγητής  Βάσος Βλαβιανός (1940-1947) και ο Μπάμπης Μαρκέτος (1947-1977).

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, ο κ. Διαματάρης έχει εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο η ελληνική Πολιτεία να τιμά τους σημαντικότερους ομογενείς, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στην γενέτειρα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  αναμένεται εντός των προσεχών ημερών,  η έκδοση του ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) όπου θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες του νέου Υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη.

Ημερομηνίες σταθμοί του «Εθνικού Κήρυκα» (Αντιγράφουμε από την εφημερίδα)

1915 – Η ελληνική έκδοση «Εθνικός Κήρυξ» ιδρύεται από τον Πέτρο Τατάνη, στις 2 Απριλίου 1915.

1947 – Ο Μπάμπης Μαρκέτος αναλαμβάνει την εταιρεία και παραμένει εκδότης για τα επόμενα τριάντα χρόνια .

1976 – Ο Ευγένιος Ρωσσίδης, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναλαμβάνει εκδότης της εφημερίδας.

1979 – Ο Αντώνης Η. Διαματάρης αναλαμβάνει ως εκδότης της εφημερίδας σε νεαρή ηλικία. Το συνεχές του πάθος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εδραιώνει την εφημερίδα ως την κορυφαία καθημερινή ελληνόφωνη έκδοση του απόδημου Ελληνισμού.

1982 – Ο «Εθνικός Κήρυξ» μετακομίζει από το Μανχάταν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Long Island City. Η εφημερίδα διατηρεί επίσης γραφεία σε Βοστώνη, Αθήνα, Λευκωσία και Τρίπολη.

1984 – Η εφημερίδα αποκτά τα δικά της ταχύτατα πιεστήρια.

1997 – Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια αγγλόφωνη έκδοση, η εφημερίδα εγκαινιάζει την εβδομαδιαία έκδοσή της «The National Herald», η οποία εν μία νυκτί γνωρίζει επιτυχία και γρήγορα αποκτά ένα σημαντικό επίπεδο στην κυκλοφορία της.

2002 – Η εφημερίδα ξεκινάει την κατ’ οίκον διανομή σε συνδρομητές στη Νέα Υόρκη και στη γενικότερη Ανατολική πλευρά των ΗΠΑ.

2003 – Η εφημερίδα ξεκινάει την κατ’ οίκον παράδοση σε συνδρομητές της περιοχής της Νέας Αγγλίας.

2004 – Η εφημερίδα ξεκινάει τη δική της ιστοσελίδα.

2005 – Η εταιρεία μεταφέρεται στη σημερινή ιδιόκτητη, υπερσύγχρονη έδρα της, στη διεύθυνση 37-10 30 St., Long Island City, New York, 11101.

2016 – Σε μια ιστορικής σημασίας για την Ομογένεια εξέλιξη, η πόλη της Νέας Υόρκης μετονόμασε την οδό μπροστά στα κεντρικά γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» στο Κουίνς, σε «Εθνικός Κήρυξ – Νational Herald Way».

2019 – Ο Ηρακλής Α. Διαματάρης αναλαμβάνει τα «ηνία» της εφημερίδας, καθώς ο πατέρας του, Αντώνης Η. Διαματάρης, ορκίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, στην κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα.