Στοχασμοί: Πως αλλάζει ο κόσμος;

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Συγγραφέας

Και αν τελικά με το πέρασμα των χρόνων έχεις βγάλει το συμπέρασμα πως τον κόσμο δεν μπορείς να τον αλλάξεις, δεν πειράζει καθόλου!
Υπάρχει μια πιο σημαντική δουλειά για σένα για να γίνει. Να βελτιώνεις συνεχώς τον εαυτό σου. Ίσως το θεωρήσεις αυτό εγωιστικό, μα για σκέψου για λίγο!
Όταν βελτιώνεις τον εαυτό σου, ολοκληρώνεσαι σαν άτομο. Γεμίζεις, αισθάνεσαι και υπάρχεις κάθε μέρα και περισσότερο. Έτσι δημιουργείς σχέσεις με τους γύρω σου όχι γιατί αναμένεις και προσμένεις από αυτούς κάπου και σε κάτι να σε συμπληρώσουν, αλλά γιατί η σχέση θα αναδείξει περισσότερο τα ολόκληρά σας.
Όταν βελτιώνεις τον εαυτό σου, αναγνωρίζεις την ύπαρξή σου. Δεν περιμένεις λοιπόν από τους άλλους την αναγνώριση, και δεν σε τρομάζει η απόρριψη. Ξέρεις πλέον ότι δεν ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους, αλλά ξέρεις παράλληλα ότι όλοι χωράμε, ο καθένας με την προσωπικότητά του.
Όταν βελτιώνεις τον εαυτό σου, τον αναγνωρίζεις και στα πρόσωπα των άλλων. Δεν υπάρχει το εγώ και εσύ, αλλά το εμείς. Έτσι είναι αδύνατον να μην συναισθάνεσαι την κατάστασή τους και να σου περνάει αδιάφορος ο πόνος τους, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζεις ότι και ο καθένας έχει χρέος και δικαίωμα στα βιώματά του.
Όταν βελτιώνεις τον εαυτό σου, νοιάζεσαι για να δώσεις και να προωθήσεις λύσεις στα προβλήματα γύρω σου. Δεν αναμοχλεύεις συνεχώς το πρόβλημα, αλλά δουλεύεις για τη λύση του. Ξέρεις ότι το πρόβλημα είναι παρελθόν και ότι η λύση του στο παρόν είναι.
Όταν βελτιώνεις τον εαυτό σου, ισχυροποιείς την προσωπικότητά σου. Καταιγίδες συνεχώς σκάνε στο σκαρί σου, όμως εσύ γίνεσαι συνεχώς όλο και καλύτερος καπετάνιος και δεν σε απορροφάει η θύελλα, αλλά αρμενίζεις σταθερά για τον προορισμό σου. Και αν σε πετάξουν έξω από τις θάλασσές τους, καθόλου δεν σε νοιάζει, γιατί έχεις υπηρετήσει με δόξα και τιμή τούτο 6το σκαρί.
Οι άνθρωποι που επηρεάσανε και αλλάξανε τον κόσμο, είχανε βελτιώσει πρώτα τον εαυτό τους. Μάλλον και εκείνοι δεν γνώριζαν ότι τελικά θα τον αλλάξουνε. Απλά δήλωσαν ανοιχτά σε όλους το ποιοι ήταν, το που πήγαιναν και το πώς θα το έκαναν. Και αυτό έπεισε τους πολλούς! Ίσως αυτό να το έχουμε ονομάσει επίτηδες εγωισμό, ώστε να αποτρέπει τον καθένα από το να γίνει προσωπικότητα.