“Μάχη” με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις για δεύτερη νύχτα στην Εύβοια – Αγωνία για την Πλατάνα

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης. Οι πυροσβέστες εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.

Οι επιτελείς της πυροσβεστικής φιλοδοξούν ότι αν επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά σ’ αυτόν τον δρόμο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της πυροσβεστικής και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

«Πρόκειται για παράταξη μάχης» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Ευαγγελίου καθώς βλέπει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «είναι πολύ δύσκολο τα αεροπλάνα μέσα στην επόμενη ώρα να σβήσουν τελείως το συγκεκριμένο μέτωπο. Αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τους πυροσβέστες με την άπνοια που επικρατεί τώρα, θα μπορέσουν να σταματήσουν το κακό για να μη φτάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και να απειλήσει τα χωριά».

Σύμφωνα, με τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής, οι αναζωπυρώσεις οφείλονται καθαρά σε μια πευκοβελόνα. Σε κάθε εστία αναζωπύρωσης επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Σε αντιπυρική ζώνη που δημιουργήθηκε για να περιοριστεί το μένος της φωτιάς, οι πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ένα ποιμνιοστάσιο, το οποίο τελικά σώθηκε από τις φλόγες. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ένωση εστιών αναζωπυρώσεων και εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνολικά επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα (1) Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), οκτώ (8) μηχανήματα έργου και δέκα (10) υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Στην πυρκαγιά μετέβησαν προκειμένου να συντονίσουν το έργο της πυρόσβεσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Τις πρώτες απογευματινές ώρες στάλθηκε αίτημα συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που ανταποκρίθηκε άμεσα και η χώρα μας θα ενισχυθεί με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Οι έρευνες στρέφονται κυρίως στο ενδεχόμενο εμπρησμού.

Εικόνα καταστροφής

Η εικόνα που αντικρίζουν από το πρωί οι κάτοικοι των οικισμών της περιοχή είναι τραγική. Θλίψη προκαλεί, δε, το γεγονός ότι καταστρέφεται μέρος του υπέροχου δάσους Natura.

Μιλώντας στο One Channel ο νυν πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Δημήτρης Γιαννούτσος, έκανε λόγο για «πλήρη καταστροφή στο δάσος», σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη είναι λυπηρό για όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της ζημιάς» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να έχει σωθεί κομμάτι του δάσους.

Οδοιπορικό στην περιοχή που κατέκαψε η πύρινη λαίλαπα πραγματοποίησε το One Channel.