Αθήνα.- «Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του, που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας, ότι «οι μνηστήρες επιχειρούν να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε». Στον αντίλογο, το In.gr αναφέρει για ποιούς λόγους ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μιλάει για “έξοδο από τα μνημόνια”.
Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σημειώνει «Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ιστορικής σημασίας έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Στις 21 Αυγούστου του 2018, ο ελληνικός λαός μετά από μια πρωτοφανή 8ετη περιπέτεια λιτότητας, ηθικής και οικονομικής απαξίωσης, έφτασε επιτέλους στην Ιθάκη» αναφέρει ο τέως πρωθυπουργός και συνεχίζει:
«Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Αυτό που δεν κατάφεραν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις των κομμάτων της κρίσης, το κατάφερε η κυβέρνηση της Αριστεράς.
Παραλάβαμε μια χώρα σε οικονομική ασφυξία, με πρωτογενή ελλείμματα, με διαλυμένη παραγωγική βάση -σε κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα με ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 27,9% και στο 60% για τους νέους.
Κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την εικόνα. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων απορρίπτοντας διαλυτικά μετρά για τη κοινωνία.
Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την ενοποίηση των ταμείων κάναμε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλους όσους μένουν στη χώρα, Έλληνες και μετανάστες.
Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά την ανθρωπιστική κρίση και τη φτώχεια. Με τα οικογενειακά επιδόματα την παιδική φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειώσαμε την ανεργία στο 17,6% τον Απρίλη, δηλαδή περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Από την 21η Αυγούστου του 2018 ως και την 7η του Ιούλη του 2019, φέραμε στη Βουλή μέτρα ελάφρυνσης πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά, ενώ παράλληλα ακυρώσαμε τις προγραμματισμένες μειώσεις στις συντάξεις για το 2019 και στο αφορολόγητο για το 2020».
Ο Αλ. Τσίπρας τονίζει στη συνέχεια ότι «η έξοδος της χρεοκοπημένης Ελλάδας από τα μνημόνια δεν ήταν, όμως, μια νομοτελειακή εξέλιξη που θα έρχονταν ούτως ή άλλως. Χωρίς τη ρύθμιση του χρέους που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές με τα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και χωρίς την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, η Ελλάδα δε θα επέστρεφε στη κανονικότητα».
Επισημαίνει ότι «αυτό άλλωστε ανέμεναν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που είτε προέβλεπαν συνεχώς 4ο μνημόνιο, είτε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή κεκαλυμμένο μνημόνιο» και συμπληρώνει πως «οι εκλογές του Ιούλη, χάρη στην έξοδο από τα μνημόνια, ήταν οι πρώτες μετά από 10 χρόνια που διεξήχθησαν χωρίς την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών να επισκιάζει τη προγραμματική αντιπαράθεση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, κέρδισε σχεδόν όλα τα δύσκολα, για πολλούς ακατόρθωτα, πολιτικά και ιστορικά στοιχήματα, έχασε όμως τις εκλογές. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στην ιστορία της χώρας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «η ΝΔ κατάφερε να πείσει μεγάλο μέρος των πολιτών ότι όλα αυτά που κέρδισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν δεδομένα και θα γινόταν έτσι κι αλλιώς και μάλιστα πιο εύκολα. Ότι με έναν μαγικό τρόπο, παρότι οι δικές της κυβερνήσεις είχαν υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και δε πέτυχαν να πιάσουν ούτε 0,5%, αυτοί θα μπορούσαν να πετύχουν συμφωνία με χαμηλότερα πλεονάσματα. Σήμερα βρίσκονται ήδη μπροστά στις συνέπειες των επιλογών τους. Γιατί ήταν επιλογή τους να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό και όχι αυταπάτη».
Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει και ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σχέδιο μείωσης των πλεονασμάτων κατά 1%, δηλαδή από το 3,5% στο 2,5%, από το 2020 και μετά, αξιοποιώντας το μεγάλο αποθεματικό στα δημόσια ταμεία που με κόπο δημιούργησε για αυτό το σκοπό.
Χάρη σε αυτό το σχέδιο θεσμοθέτησε το δώρο Πάσχα ως μόνιμη 13η σύνταξη, μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια, κατάργησε τη μείωση του αφορολόγητου και προανήγγειλε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Η ΝΔ όμως απέρριψε το σχέδιο αυτό, πριν καν το συζητήσει με τους θεσμούς.
Και αποδέχθηκε από μόνη της, καμία μείωση του στόχου για το 2020.
Και από το 2021 και μετά βλέπουμε, με αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις μνημονιακού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα αυτή που έφερε στα κρυφά με τροπολογία, λίγα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή για το Δεκαπενταύγουστο και έκανε δώρο στον ΣΕΒ τις αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζομένων».
«Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη»

«Με δυο λόγια» συνεχίζει, «η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη άμεσα φορολογικές μειώσεις και τελικά θα φέρει άμεσες επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020, σε σχέση με όσα είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιες θα είναι αυτές θα το δούμε στον προϋπολογισμό. Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη και βλέπουμε…
Σε κάθε περίπτωση η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ότι οι κυβερνήσεις των κομμάτων της κρίσης έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και το λαό στη πρωτοφανή περιπέτεια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από μνημόνια, δίνοντας τέλος στη πρωτόγνωρη δοκιμασία του λαού μας.
Πέρυσι, τέτοια μέρα όμως, στο διάγγελμα μου στην Ιθάκη, προειδοποιούσα: “Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια”».
Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι «οι μνηστήρες, πράγματι, είναι ακόμη εδώ και όχι μόνο απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών του λαού μας, αλλά επιχειρούν και να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε. Αλλά ας μη θαρρούν πως η ιστορία τελείωσε εδώ. Η ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, διαρκεί πολύ».
Ο αντίλογος
Απάντηση στα όσα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το site in.gr. Αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Το τίμημα για να φτάσουμε στην «έξοδο»
Για να φτάσουμε στο υποτιθέμενο «τέλος των μνημονίων» είχε προηγηθεί η πλήρης εφαρμογή τους και το τεράστιο κοινωνικό κόστος που συνεπάγονταν.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα προ του 2015 μνημόνια που ήταν υπεύθυνα για την απώλεια σχεδόν του 25% του ΑΕΠ της χώρας, την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των μισθών και την εκτόξευση της ανεργίας σε ύψη που προσέγγισαν το 28%.
Αναφερόμαστε και στο ίδιο το κόστος του τρίτου μνημονίου που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε ότι σε αυτή την περίοδο ήταν που ολοκληρώθηκε η πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, θεσπίστηκε η ιδιότυπη υποθήκευση του συνόλου σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο διαβόητο «Υπερταμείο», ψηφίστηκε ο καταστροφικός, ειδικά για τη μεσαία τάξη, «νόμος Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό και συνεχίστηκε μια πολιτική δημιουργίας υπερπλεονασμάτων, μικρό μόνο μέρος των οποίων επέστρεφε με τα διάφορα «κοινωνικά μερίσματα».
Όλα αυτά και κόστος κοινωνικό είχαν και συνέχισαν να πλήττουν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας την ίδια ώρα που φαλκίδευαν την όποια αναπτυξιακή δυναμική μπορούσε να ξεδιπλωθεί.
Το «μνημόνιο διαρκείας» ως αντάλλαγμα για την «έξοδο από τα μνημόνια»
Όμως, η χειρότερη διάσταση της υποτιθέμενης «καθαρής εξόδου» ήταν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποδέχτηκε ιδιαίτερα αυστηρούς όρους για την μεταμνημονιακή περίοδο.
Στο όνομα του να πετύχει την λεγόμενη «καθαρή έξοδο» και άρα την αποφυγή οποιασδήποτε εκδοχής είτε «πιστωτικής γραμμής» είτε παράτασης του προγράμματος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αποδέχτηκε σκληρά μέτρα σε διαδοχικές αξιολογήσεις, όχι μόνο αποδέχτηκε ότι δεν μπορούν να αναιρεθούν τα μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονίων, αλλά και δεσμεύτηκε για εξοντωτικά πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών.
Ειδικότερα συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% έως το… 2060. Αυτή η πρωτοφανής δέσμευση σήμαινε την αποδοχή ενός καθεστώτος λιτότητας σε βάθος δεκαετιών.
Και εδώ ας σημειώσουμε κάτι: όντως κάποιες από τις δεσμεύσεις της τελικής αξιολόγησης όπως η μη μείωση των παλαιών συντάξεων (γιατί στις «νέες» εφαρμόζονται κανονικά μειώσεις) δεν εφαρμόστηκαν. Όμως, ο πυρήνας του «μνημονίου διαρκείας», ας μη γελιόμαστε, ήταν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Γιατί αυτά θεωρούν ακόμη οι δανειστές ως τη βασική δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα ως προς την αποπληρωμή των δανείων, γιατί αυτά ορίζουν στα μάτια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων την ίδια την έννοια της «συνέπειας στην επίτευξη των στόχων», γιατί αυτά αναδεικνύονται σήμερα στα ακανθώδη σημεία της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς», όπως έχει ήδη διαπιστώσει στις πρώτες τις επαφές με τους ευρωπαίους η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην πραγματικότητα η ιδιότυπη «φαουστική συμφωνία» του Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου του ήταν η ανταλλαγή ανάμεσα στο τυπικό τέλος των μνημονίων με την δέσμευση για ένα μνημόνιο διαρκείας που θα αποτελέσει για αρκετά χρόνια αναπόφευκτη αρνητική παράμετρο στην ελληνική οικονομία.
Η Ιθάκη απέχει ακόμη…
Στο φετινό διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε το περσινό του διάγγελμα στην Ιθάκη, όπου είχε υποστηρίξει ναι μεν «φτάσαμε στον προσδιορισμό» αλλά καραδοκούσαν «οι μνηστήρες» που επιβουλεύονταν τις κατακτήσεις. Φέτος υποστήριξε ότι οι «μνηστήρες» ετοιμάζονται να «γκρεμίσουν» αυτά που πέτυχε η κυβέρνησή του.
Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα όπου η ΝΔ έρχεται να ακυρώσει τα υποτίθεται «φιλολαϊκά μέτρα» που είχε πάρει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ορισμένα από τα μέτρα θέσπισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως οι φοροελαφρύνσεις είχαν στην ουσία δρομολογηθεί από τη δική του κυβέρνηση.
Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή τη λιτότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την σύνδεση της ανάπτυξης κυρίως με τις επενδύσεις. Ούτε πρότεινε, ούτε εφάρμοσε μια ριζικά διαφορετική πολιτική, πέραν επιμέρους μέτρων που δεν άλλαζαν την βασική κατεύθυνση των ασκούμενων πολιτικών. Ούτε έχει προσφέρει κάποια ουσιαστικά αποτίμηση και εξήγηση για το πώς έφτασε να εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η Ιθάκη όντως η έξοδος από τις πολιτικές των μνημονίων, αυτή απέχει ακόμη.

Print Friendly, PDF & Email