Συνάντηση Ερντογάν με την κυβέρνηση των κατεχομένων

Την ώρα που η Λευκωσία ελπίζει σε θετική κίνηση από την Τουρκία, ενόψει της επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Άγκυρα θα μεταβαίνει σήμερα ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, συνοδευόμενος από τον λεγόμενο «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι, μετά από επίσημη πρόσκληση του τούρκου προέδρου, ο οποίος παραγνωρίζει για άλλη μια φορά τον Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη από τότε που ανέλαβε η ψευδοκυβέρνηση των δύο κομμάτων. Τατάρ και Οζερσάι εμφανίζονται ως οι εκφραστές της νέας τουρκικής προσέγγισης στο Κυπριακό.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η «στενή συνεργασία» των δύο πλευρών, «δραστηριότητες σχετικές με τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τελευταίες εξελίξει στο Κυπριακό. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Anadolu, παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει αύριο ο τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού.

Εξάλλου, η Τουρκία, αγνοώντας επιδεικτικά την πρόσφατη προτροπή του State Department για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, εξέδωσε νέα παράνομη Navtex για επάνοδο του Barbaros στα τεμάχια, 2,9 και 13, το οποίο θα πραγματοποιήσει ασκήσεις νότια και δυτικά της Κύπρου και μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.