ΑΕΚ άρρωστη βαριά… Ηττήθηκε από την Τράμπζονσπορ

Τους φόβους πως -όχι μόνο είναι άρρωστη, αλλά η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη- επιβεβαίωσε η ΑΕΚ.

Καταφέρνοντας να εμφανιστεί εξίσου απαράδεκτη με το ματς απέναντι στην Κραϊόβα, η ομάδα του Καρντόσο τιμωρήθηκε επιεικώς με το 3-1 από την Τράμπζονσπορ.

Με επανάληψη των ίδιων απίστευτων λαθών, μηδενική ψυχολογία και ανύπαρκτη βοήθεια από τον πάγκο, οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν γρήγορα το προβάδισμα που τους έδωσε ο Λιβάγια (4’) και έπεσαν θύματα πανεύκολης ανατροπής.

Εκμεταλλευόμενος την αδιανόητη αδυναμία της «Ένωσης» στις στημένες φάσεις, ο Εκουμπάν αξιοποίησε μερικές μόνο από τις ευκαιρίες που έφτιαξαν οι Τούρκοι και έφτασε στο χατ-τρικ (28’, 44’, 70’).

Πώς έπαιξε 

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ήταν η ενδεκάδα με την οποία παρατάχθηκε η ΑΕΚ. Στο πιο… μείζον ερώτημα (ποιος θα μείνει έξω από την τετράδα της επίθεσης) ο Μιγκέλ Καρντόσο επέλεξε ν’ αφήσει στον πάγκο τον Ζεράλδες και να ξεκινήσει στη θέση του τον Βέρντε. Κατά τ’ άλλα, εμπιστεύτηκε εκ νέου τον Σβάρνα για παρτενέρ του Βράνιες στην άμυνα και στα χαφ αντικατέστησε τον Κρίστισιτς με τον Σιμόες. Με αυτά τα δεδομένα, το 4-2-3-1 της «Ένωσης» διαμορφώθηκε ως εξής:

Το ματς 

Την ποδοσφαιρική εφαρμογή του «ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο» έζησε στο πρώτο 45λεπτο η ΑΕΚ. Μπαίνοντας ορεξάτη και αποφασισμένη να σβήσει την αποκαρδιωτική εικόνα με την Κραϊόβα, η «Ένωση» ανταμείφθηκε γρήγορα γι’ αυτό: Διότι ο εξαιρετικός Λιβάγια πρώτα προειδοποίησε (με σουτ που κόπηκε τελευταία στιγμή) και έπειτα αξιοποίησε τον όμορφο συνδυασμό και το γύρισμα του Λόπες για το πολυπόθητο προβάδισμα. Αντί όμως το γκολ να δώσει φτερά στους «κιτρινόμαυρους», έδωσε στους (θιγμένους) Τούρκους.

Διότι οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν. Βγήκαν μπροστά και πίεσαν (με σουτ του Ομούρ που έβγαλε ο Μπάρκας και άστοχο πλασέ του Ομούρ υπό την πίεση του Λόπες). Μπορεί λοιπόν ενδιάμεσα η ΑΕΚ να απειλούσε κι εκείνη (με διαγώνιο σουτ του Ολιβέιρα και άστοχο βολέ του Λιβάγια), αλλά ήταν φανερό πως η αντίπαλός της είχε πάρει το κουμάντο. Μπορεί λοιπόν να υπήρξε «θεία δίκη» στο ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Νόβακ από τον Βράνιες (με τον Σόσα να σουτάρει στο δοκάρι), αλλά το μοιραίο φαινόταν θέμα χρόνου. Και ήρθε εντέλει εις διπλούν…

Διότι δείχνοντας την κραυγαλέα αδυναμία που δείχνει τα τελευταία χρόνια στις στημένες φάσεις (αλλά και τον λόγο που είναι αναγκαία η απόκτηση ενός υψηλόσωμου στόπερ) η ομάδα του Καρντόσο τιμωρήθηκε σκληρά. Έτσι, ο Εκουμπάν πρώτα αξιοποίησε το πάρτι που έστησαν οι Ενακουέμε-Νόβακ στην περιοχή για την ισοφάριση. Και σε μια ακόμη εκτέλεση κόρνερ εκμεταλλεύτηκε την υψομετρική κυριαρχία επί του Σιμόες (και τη μη έξοδο του Μπάρκα) για να φέρει τούμπα το σκορ. Τα πράγματα μάλιστα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα, αν ο Μπάρκας δεν σταματούσε τον Σέρλοθ σε τετ-α-τετ πριν την ανάπαυλα.

Όχι βέβαια ότι υπήρξε βελτίωση και μετά απ’ αυτή. Άλλωστε η κατοχή της μπάλας που πήρε η «Ένωση» δεν σήμαινε απαραιτήτως και ότι ήξερε τι να κάνει μ’ αυτή. Γρήγορα λοιπόν άρχισαν και πάλι τα κραυγαλέα λάθη στο κέντρο. Οι παίκτες της Τράμπζονσπορ (διαπιστώνοντας πόσο εύκολο ήταν να τα εκμεταλλευτούν) ξεκίνησαν να επιτίθενται κατά κύματα. Και παρόλο που ο Καρντόσο προσπάθησε ν’ αλλάξει την κατάσταση (βάζοντας Κρίστισιτς και Ζεράλδες αντί των Σιμάο και Βέρντε) πολύ πιθανότερο έμοιαζε να σκοράρουν τρίτο γκολ οι Τούρκοι, παρά να πετύχει η ΑΕΚ την ισοφάριση.

Κι αυτό ακριβώς συνέβη… Σε μια φάση λοιπόν που ήταν ενδεικτική της γύμνιας των «κιτρινόμαυρων» στην άμυνα, ο Ομούρ πάσαρε εύκολα στον Εκουμπάν κι εκείνος ολοκλήρωσε ένα απελπιστικά άνετο χατ-τρικ. Οι όποιες ελπίδες για πρόκριση είχαν πλέον εξανεμιστεί. Και μόνος ρεαλιστικός στόχος με την εικόνα που είχε η ΑΕΚ ως το τέλος ήταν να μη διασυρθεί παραπάνω. Αφού απέτυχε λοιπόν να μακιγιάρει την ήττα (με απόπειρα του Ζεράλδες να «σκοτώσει» τον Τσακίρ από κοντά) και οι Τούρκοι επιβεβαίωσαν πως απειλούσαν όποτε ήθελαν (με άστοχο τετ-α-τετ του Αβντιγάι), το σφύριγμα της λήξης ακούστηκε ως λύτρωση από το μαρτύριο.

Οι συνθέσεις των ομάδων 

ΑΕΚ (Μιγκέλ Καρντόσο): Μπάρκας, Παουλίνιο, Βράνιες, Σβάρνας, Λόπες, Σιμόες, Σιμάο (62’ Κρίστισιτς), Βέρντε (65’ Ζεράλδες), Μάνταλος, Λιβάγια, Ολιβέιρα (83’ Γιακουμάκης)

Στον πάγκο έμειναν οι: Αθανασιάδης, Μπακάκης, Οικονόμου, Γαλανόπουλος

ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ (Ουνάλ Καραμάν): Τσακίρ, Τουρκμέν, Χοσεϊνί, Σόσα, Ενουακαέμε (74’ Αβντιγάι), Ομούρ, Σέρλοθ (77’ Ερντογάν), Εκουμπάν, Περέιρα, Παρμάκ, Νοβάκ

Στον πάγκο έμειναν οι: Καρντεσλέρ, Μίκελ, Ιβανίλντο, Σάρι, Κάμπι

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντάνιελ Σίμπερτ (Γερμανία)
ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

Πηγή: sport-fm.gr/skai.gr