Χάνει την κυβερνητική πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον. Αποχώρησε ο Φίλιπ Λι

Την απόφασή του να προσχωρήσει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ανακοίνωσε ο Συντηρητικός πρώην υφυπουργός Φίλιπ Λι, ανατρέποντας την καθαρή πλειοψηφία της μίας έδρας που είχε στη Βουλή η κυβέρνηση Τζόνσον με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο κ. Λι απέδωσε την κίνησή του στην «επιθετική επιδίωξη ενός επιζήμιου Brexit με ανήθικους τρόπους» από την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης θα υπονομεύσει τη βρετανική οικονομία, τη δημοκρατία και τη θέση της χώρας διεθνώς.

Σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την πρόσφατη σύνοδο του G7, ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών άδραξε την ευκαιρία και έκανε λόγο για κυβέρνηση «χωρίς εντολή, χωρίς ηθική και πλέον χωρίς πλειοψηφία».

Ο κ. Τζόνσον ηγείται πλέον κυβέρνησης μειοψηφίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητα να περνά νόμους.

Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι ο πρωθυπουργός έχει απειλήσει με διαγραφή όσους Συντηρητικούς βουλευτές συμπράξουν απόψε με την αντιπολίτευση στη νομοθετική προσπάθεια για αποτροπή του no deal.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι πέτυχε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μια «πραγματική δυναμική» στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η απόπειρα βουλευτών να ψηφίσουν έναν νόμο για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις.

Μια συμμαχία βρετανών βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν την σημερινή πρώτη ημέρα λειτουργίας του κοινοβουλίου μετά την θερινή ανάπαυλα για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αυτό «θα μας αναγκάσει να ικετεύουμε, για μια ακόμη φορά, μια ανούσια αναβολή».

«Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε… Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πηγή: skai.gr