Μουντομπάσκετ : Τα σενάρια πρόκρισης στους «8» για την Εθνική

Ο επόμενος στόχος της Γαλανόλευκης στο Μουντομπάσκετ της Κίνας είναι πλέον τα προημιτελικά. Για να φτάσει η ομάδα του Σκουρτόπουλου σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης όμως χρειάζεται ένα «δώρο» της Τσεχίας κόντρα στην Βραζιλία ή δική της νίκη επί των ΗΠΑ.

Οι Τσέχοι έκαναν την έκπληξη κόντρα στην Τουρκία επικρατώντας 91-76 και πήραν το εισιτήριο κόντρα στους γείτονες οι οποίοι προ ολίγων ημερών έβαλαν δύσκολα στην Team USA.

Η Τσεχία μετά από αυτήν την επιτυχία, έφτασε στο 2-1 και συνεχίζει στον 11ο όμιλο, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, σε ένα γκρουπ στο οποίο βρίσκεται και η χώρα μας.

Η Σελεσάο επικράτησε δύσκολα του Μαυροβουνίου (84-73) κι έφτασε στο 3-0 ενώ το απόλυτο έχει και η Team USA που «διέλυσε» την Ιαπωνία.

Η βαθμολογία στο 11ο γκρουπ:

ΗΠΑ 3-0
Βραζιλία 3-0
Ελλάδα 2-1
Τσεχία 2-1

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών:

4η αγωνιστική (7/9)

Βραζιλία-Τσεχία
ΗΠΑ-Ελλάδα

5η αγωνιστική (9/9)

Τσεχία-Ελλάδα
ΗΠΑ-Βραζιλία

Ο δρόμος της Εθνικής μας στα προημιτελικά, μετά την νίκη της Βραζιλίας, έγινε… ανηφορικός, καθώς πλέον υπάρχουν σενάρια πρόκρισης που θα χρειαστούν διαφορές πόντων.

Αναλυτικά τα κριτήρια της FIBA σε πιθανή ισοβαθμία:

-Μεγαλύτερη διαφορά πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια

-Μεγαλύτερος αριθμός πόντων που σκόραρε μία ομάδα στα μεταξύ τους παιχνίδια

-Μεγαλύτερη διαφορά πόντων σε όλα τα παιχνίδια του γκρουπ

-Μεγαλύτερος αριθμός πόντων που σκόραρε μία ομάδα σε όλα τα παιχνίδια του γκρουπ

Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αρκεί το 2/2 για να πάρει την πρόκριση στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, εκτός αν προκύψει τριπλή ισοβαθμία και «τρελός» συνδυασμός αποτελεσμάτων.

Δύο νίκες Ελλάδας, ήττα της Βραζιλίας από τις ΗΠΑ και νίκη επί Τσεχίας

Ελλάδα 4-1
ΗΠΑ 4-1
Βραζιλία 4-1
Τσεχία 3-2

Στην περίπτωση αυτή, θα μετρήσει η μεταξύ των τριών ομάδων που ισοβαθμούν διαφορά πόντων, καθώς στα αποτελέσματα θα έχουν όλες ρεκόρ 1-1.

Η Βραζιλία βρίσκεται στο +1, η Εθνική στο -1 επομένως μία νίκη με τουλάχιστον δύο πόντους διαφορά της εξασφαλίζει πρόκριση.

Αντιθέτως, αν Ελλάδα και ΗΠΑ κερδίσουν τους αγώνες τους με έναν πόντο, τότε προκύπτει απόλυτη ισοβαθμία σε επίπεδο νικών και σε επίπεδο διαφοράς πόντων.

Σε αυτήν την περίπτωση θα μετρήσει η καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια, με επόμενο κριτήριο, την διαφορά πόντων στο σύνολο των αγώνων σε όλα τα παιχνίδια του νέου γκρουπ.

Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι 1/2 της Ελλάδας (ήττα από ΗΠΑ, νίκη με Τσεχία). Σενάριο που αν επιβεβαιωθεί θα χρειαστεί ήττα της Βραζιλίας από την Τσεχία!

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Τeam USA κερδίζει την σελεσάο έχουμε την εξής βαθμολογία:

ΗΠΑ 5-0
Βραζιλία 3-2
Ελλάδα 3-2
Τσεχία 3-2

Στο σενάριο αυτό μετρά ξανά η διαφορά πόντων, συνεπώς ενδέχεται να φέρουμε ξανά στο μυαλό μας το ακραίο σενάριο με τις νίκες ενός πόντου διαφοράς.

Σε περίπτωση νίκης της Βραζιλίας επί της Τσεχίας, αν συνδυαστεί με δική μας ήττα από τις ΗΠΑ, μας αφήνει εκτός συνέχειας προημιτελικών.