Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ο «ιδρυτής πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα «εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στη χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Η οικογένεια του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε στο BBC ότι η υγεία του ήταν σε κακή κατάσταση, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης από τον Απρίλιο.

Από το 1987 ως το 2017 ήταν πρόεδρος της χώρας και ηγήθηκε ενός καθεστώτος, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί διεθνώς για μη σωστό τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 υπογράφηκε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με βάση την οποία ο Μουγκάμπε αναγνωρίστηκε από την Αντιπολίτευση ως πρόεδρος.

Έπειτα από στρατιωτικό κίνημα στις 15 Νοεμβρίου 2017 που τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό, και την καθαίρεσή του από αρχηγό του κόμματός του (ZANU-PF), και υπό την απειλή μομφής, παραιτήθηκε από την προεδρία στις 21 Νοεμβρίου 2017.

Γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1924 και μεγάλωσε στην επαρχία Ζίμπα. Ο πατέρας του φέρεται να κατάγεται από το Μαλάουι. Σπούδασε δάσκαλος σε ηλικία 17 ετών. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Νότια Αφρική.

Το 1964 φυλακίστηκε για πάνω από 10 χρόνια εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκούσε στην κυβέρνηση.

Ηταν παντρεμένος με την κατά 40 χρόνια νεότερη του Γκρεις Μαρούφου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.