ΓΝΩΜΗ: Να κινητοποιηθούν οι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού για την ψήφο!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στην ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό.  ( Σ.σ. αλήθεια, γιατί η Διεθνής Έκθεση έχει  καταληφθεί από τους πολιτικούς; Γιατί δεν την αφήνουν να είναι αυτό για το οποίο  και μόνον έχει νόημα η ύπαρξή της;  Δηλαδή,  εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία, με την συμμετοχή Ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και τεχνογνωσίας τόσο στους τομείς της τεχνολογίας αλλά και των παραδοσιακών τομέων επιχειρηματικότητας;)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει την προσήλωσή του στην Συνταγματική Επιταγή να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.  Άλλωστε έχει καταθέσει και σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ήδη από το 2016. Τη φορά αυτή, όμως, φαίνεται ότι πραγματοποιεί και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα. Ξεφεύγει από την λογική του να στήνουμε κάλπες στο εξωτερικό και προσανατολίζεται  στην διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Αν μπορούσε και της ηλεκτρονικής, παράλληλα, θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Αλλά επειδή το καλύτερο είναι εχθρός του καλού,  εάν, τελικά, επιβεβαιωθεί η δημοσίως δηλωθείσα πρόθεσή του να υιοθετήσει εκτός από κάλπες και την επιστολική ψήφο, τότε αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος της προσχηματικής άρνησής των κομμάτων της αντιπολίτευσης (κυρίως «ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.», «ΚΙΝ.ΑΛ.»),  να υπερψηφίσουν το σχετικό Νομοσχέδιο (απαιτούνται 200 ψήφοι) εάν,  όπως λένε,  –εκτός των άλλων διαφωνιών τους- δεν προβλέπει  επιστολική ψήφο.

Βέβαια, μετά την από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συσταθείσα στο υπουργείο Εσωτερικών Επιτροπή Χαρίτση,  και την Έκθεσή της,  η οποία  υιοθετεί την  «κουτσουρεμένη» ψήφο, δηλαδή να εκλέγονται τρεις βουλευτές ομογένειας από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας,  και όχι οι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού να ψηφίζουν –όπως και οι ετεροδημότες-  κόμματα και υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων στις εκλογικές Περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι, οι πληροφορίες λένε ότι η Κουμουνδούρου δεν συζητά  -επομένως και δεν ψηφίζει- τίποτε διαφορετικό από ό,τι αναφέρει η εν λόγω Έκθεση.

Αλλά και το «ΚΙ.ΝΑΛ.» Από την μεριά του, σύμφωνα με δηλώσεις,  προσανατολίζεται σε άρνηση ψήφου, με διάφορα προσχήματα …

Το ΚΚΕ,  έχει ξεκαθαρίζει πως δεν ψηφίζει υπέρ της ψήφου Αποδήμων, με το «επιχείρημα» ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν για την τύχη της Ελλάδας  άνθρωποι που λείπουν πολλά χρόνια και που είναι αποκομμένοι από την πολιτική ζωή του τόπου.  Μένει να δούμε κατασταλαγμένες τις θέσεις του κόμματος «Ελληνική Λύση» και του «ΜέΡα25».

Ούτως εχόντων των πραγμάτων και δεδομένου ότι ασχέτως της καλής θελήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη να  συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς,  για να επιδιώξει συναίνεση στον σχετικό Νομοθέτημα, η εμπειρία λέει ότι οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν άδοξα και θα είναι ατελέσφορες. Άλλωστε σε παρόμοιες  συναντήσεις κάθε Έλληνας πολιτικός προσέρχεται με κομματικές παρωπίδες και αποχωρεί από την συνάντηση φορώντας τις ίδιες κομματικές παρωπίδες…

Μία ιδέα, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα, είναι να κινητοποιηθεί η έχουσα δικαίωμα ψήφου μερίδα των εκτός Ελλάδος Ελλήνων, απαιτώντας πλέον από τους Έλληνες πολιτικούς να σταματήσουν  το  «πινγκ πονγκ» ευθυνών, συστημάτων  κλπ.  στο συγκεκριμένο ζήτημα,  και  να βρεθούν, έτσι,  οι 200 ψήφοι που θα κάνουν το όνειρο πραγματικότητα! Η μερίδα αυτή των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων παρακολουθεί μέχρι στιγμής «σιωπηλή» την όλη υπόθεση.

Μιλάμε για μια ειρηνική κινητοποίηση των Ελλήνων του Εξωτερικού,  με επιστολές ή τηλεγραφήματα υπέρ της ψήφου από το εξωτερικό, που θα πρέπει  να αποσταλούν από κάθε σημείο του πλανήτη όπου ζουν Έλληνες,  και να φθάσουν κατά  δεκάδες χιλιάδες στα γραφεία ΟΛΩΝ των εν τη Βουλή πολιτικών αρχηγών και των  Κομμάτων ή πολιτικών συνασπισμών, ασκώντας αποφασιστική πίεση,  να τελειώσει πια αυτό το «γαϊτανάκι» με την ψήφο.

Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, Ενώσεις και Κοινότητες, από τη μια μεριά και, απλοί Έλληνες Απόδημοι, από την άλλη, μπορούν να  προκαλέσουν εξελίξεις εάν δράσουν συντονισμένα και αποφασιστικά!  Ας οργανώσουν τις λεπτομέρειες οι Ομοσπονδίες και ας διακινήσουν την ιδέα μέσα από το Διαδίκτυο εάν ο εναπομείναν έντυπος ομογενειακός Τύπος δεν δείξει –για όποιον λόγο- σχετικό ενδιαφέρον.

Και εάν –μια κι έξω-  δεν έχουν αποτέλεσμα, να επαναλάβουν τα ίδια στον εορτασμό για το «ΟΧΙ» και, αργότερα,  για τα 200 χρόνια από το 1821.