Μητσοτάκης: Σταθερό μας μέλημα ο τερματισμός της κατοχής στην Μεγαλόνησο.

«Το κυπριακό βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή. Ξέρω ότι στο επίκεντρο της συζήτησης μας θα βρεθεί το σταθερό μας μέλημα για τον τερματισμό της κατοχής στην Μεγαλόνησο. Αντιλαμβάνομαι ότι τα προσκόμματα της άλλης πλευράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά τις δικές σου προσπάθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να προκαλεί και συνοδεύεται από μία συγκρουσιακή ρητορική.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό για την ολόπλευρη στήριξή του στην Κύπρο. Για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, είπε ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει κάποια βήματα προόδου αλλά όπως είπε τα όσα επακολούθησαν με τις απαράδεκτες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, δημιουργούν έναν προβληματισμό για τις προθέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Νίκο Αναστασιάδη σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει χτυπήσει «κόκκινο». Μάλιστα, ο έλληνας πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας ότι τόσο οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν αφορούν μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κυρίως τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ατζέντα το Κυπριακό

Στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε το προηγούμενο διάστημα με την Ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ οι δύο άνδρες θα συντονίσουν τη δράση τους ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου – Αναστασιάδη

Εν τω μεταξύ, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο  Νίκος Αναστασιάδης. Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος επαναβεβαίωσε για τη σθεναρή στήριξη του ιδίου και της Ελλάδας στην Κύπρο».

Prodromos Prodromou@pprodromou

Ο Πρόεδρος @AnastasiadesCY σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος επαναβεβαίωσε για τη σθεναρή στήριξη του ιδίου και της Ελλάδας στην Κύπρο.

See Prodromos Prodromou’s other Tweets

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.