Δημοσκόπηση Alpha: Χαιρετίζουν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ οι πολίτες – Πώς αξιολογούν Μητσοτάκη και Τσίπρα

Οι πολίτες κρίνουν θετικά το έργο της κυβέρνησης κατά τους πρώτους δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση του Alpha που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ. Παράλληλα, αξιολογείται θετικά και η συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ οι περισσότεροι χαιρετίζουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Κρίνουν θετικά το κυβερνητικό έργο – Στα ύψη η δημοτικότητα Μητσοτάκη

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού βρίσκεται στα… ύψη. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 74% των θετικών απόψεων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το 38%. Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 34%, η Φώφη Γεννηματά με 33%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 27% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 22%.

Συνολικά, το 68% κρίνει θετικά το κυβερνητικό έργο και το 21% αρνητικά.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 72% κρίνει θετικά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση, ενώ μόλις το 17% αρνητικά.
  • Το 69% χαιρετίζει την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 17%, διαφωνεί με τις κινήσεις της.
  • Το 63% κρίνει θετικά τις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων, ενώ το 17% αρνητικά.
  • Το 60% θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ το 25% διαφωνεί με τις ενέργειες σε αυτό τον τομέα.

Το 74% επίσης κρίνει θετικά τη μέχρι στιγμής παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άλλη, το 28% κρίνει θετικά την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, το 63% κρίνει αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που μόλις το 25% την αξιολογεί θετικά.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι:

  • Οικονομία: 26%
  • Ανεργία:24%
  • Προσφυγικό: 13%
  • Ιατρική περίθαλψη: 6%
  • Παιδεία: 5%

Πώς κρίνουν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και τους νέους υπουργούς

Το 47% κρίνει θετικά τις επιλογές των προσώπων στην κυβέρνηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 15% αρνητικά. Ουδέτερη άποψη έχει το 30%.

Το 64% κρίνει θετικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ το 12% αρνητικά. Ουδέτερα τις κρίνει το 24%.

Το 67% απαντά πως παρακολούθησε ή άκουσε κομμάτι των δηλώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ το 33% απάντησε πως δεν είδε τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη.

Το 54% απαντά πως το πολιτικό κλίμα είναι καλύτερο μετά τις εκλογές, ενώ το 35% απαντά πως δεν υπάρχει διαφορά. Το 9% εκτιμά πως το πολιτικό κλίμα έχει οξυνθεί.

Πάντως, το 76% θεωρεί πως θα υπάρξει σύγκρουση κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ το 20% θεωρεί πως τα κόμματα θα συνεννοηθούν.

Αισιόδοξοι οι πολίτες

Το 24% απαντά πως η οικονομική του κατάσταση είναι θετική, έναντι 15% που απαντούσε το ίδιο πράγμα τον Ιούλιο. Το 36% απαντά πως η οικονομική του κατάσταση είναι ουδέτερη.

Το 61% απαντά πως τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 27% προς τη λάθος κατεύθυνσή. Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, οι αισιόδοξοι είναι περισσότεροι από τους… απαισιόδοξους.

Η αισιοδοξία των πολιτών αποτυπώνεται και από το εξής εύρημα: Το 49% εκτιμά πως τα πράγματα θα καλυτερεύσουν το επόμενο διάστημα.