Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο

Πλήθος κόσμου συνόδεψε σήμερα στην τελευταία του κατοικία τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης έχασε τη μάχη με τη ζωή στο εξοχικό του στο Βόλο σε ηλικίας 63 ετών βυθίζοντας σε θλίψη συνεργάτες και αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Στην κηδεία του, που τελέστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κοιμητήριο Ζωγράφου βρέθηκαν εκτός από δεκάδες καλλιτέχνες και θαυμαστές τους, φίλοι του που θέλησαν να είναι εκεί στην «τελευταία πράξη» μιας γεμάτης ζωής.

Με μάτια γεμάτα δάκρυα, με στίχους τραγουδιών του στα χείλη, με ένα τριαντάφυλλο στο χέρι, άνθρωποι όλων των ηλικιών ήθελαν να συμπαρασταθούν στην μονάκριβη κόρη του και τη σύζυγό του, ήθελαν να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή του κολλητού του Διονύση Τσακνή. Ο τελευταίος, μην μπορώντας να κρατήσει το λυγμό του ξεστόμισε ένα σπαρακτικό «Θα μου λείψεις, σε αγαπάω Λάρυ» και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Η κηδεία του Λαυρέντη, έγινε ακριβώς όπως ήθελε η οικογένειά του, λιτά και διακριτικά. Στο Κοιμητήριο Ζωγράφου έδωσε το παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και αρκετά μέλη του ΚΚΕ.

Με θολά μάτια και μεγάλες αγκαλιές οι φίλοι του Λαυρέντη, καλλιτέχνες της γενιάς του, αλλά και νεότεροι κοιτούσαν σαστισμένοι το πλήθος κόσμους που κατέκλυσε το χώρο, μην μπορώντας και ο ίδιοι να πιστέψουν ότι σε αυτή τη συγκέντρωση ο μόνος που έλειπε ήταν εκείνος.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που βρέθηκαν στο Κοιμητήριο ήταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Ράντου, o Διονύσης Σαββόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, ο Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, ο Γιώργος Κιμούλης, η Βάσια Τριφύλλη, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Ιεροκλής Μιχαϊλίδης, ο Μπάμπης Στόκας, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Νίκος Αλιάγας, η Ελεωνόρα και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Δημήτρης Κουρούμπαλης, η Μαρία Σολωμού, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Στέλιος Ρόκος, η Κατερίνα Κούκα, η Άβα Γαλανοπούλου και η Τάνια Τσανακλίδου.

Ράγισε καρδιές ο Διονύσης Τσακνής

Τραγική φιγούρα η κόρη του Μαρία Κλάρα, η μεγάλη του αδυναμία αλλά και η σύζυγος του. Ο Διονύσης Τσακνής, φίλος, κουμπάρος, «αδερφός»του Λαυρέντη ανέλαβε τον άχαρο ρόλο του πρώτου επικήδειου με τρεμάμενη φωνή και χέρια που δεν μπορούσα να βρουν ηρεμία.

«Θα μου λείψουν οι καυγάδες μας, μέσα από τους οποίους ενηλικιωθήκαμε και πορευτήκαμε στη ζωή» είπε ο Τσακνής με τρεμάμενη φωνή ενώ αναφέρθηκε και σε ένα αστείο περιστατικό που συνέβη πριν χρόνια στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα. Λίγη ώρα πριν αρχίσει μια κοινή τους συναυλία, ένας αστυνομικός που δεν τους γνώριζε δεν τους άφηνε να ανέβουν στο θέατρο λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν μπορείτε να ανέβετε στο θέατρο, έχει συναυλία κάποιος Μαχαιρίτσας Τσακνής».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Επικήδειο εκφώνησαν ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, ο οποίος στάθηκε στους αγώνες του εκτελεσμένου αγωνιστή, παππού του Λαυρέντη, και τόνισε: «Είναι σίγουρο ότι η θάλασσα που τον ταξιδεύει είναι μια θάλασσα αγάπης και αναγνώρισης. Όχι μόνο για τα τραγούδια που μας χάρισε αλλά και για το αποτύπωμα που μας άφησε σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα» και ο προσωπικός ιατρός του Δ. Ράπας. Ο τελευταίος διερωτήθηκε: «Γιατί; Μήπως δεν πρόσεξε, μήπως δεν έπαιρνε τα φάρμακά του, μήπως τον κούρασαν οι συνεργάτες του; Όταν δημιουργήθηκαν τα προβλήματα με την καρδιά του, μου έλεγε ότι δεν φοβάται τίποτα. Η κόρη του, ήταν τότε τεσσάρων ετών κι έλεγε «έχω μια κόρη που πρέπει να μεγαλώσω» Ήταν ο πιο πειθαρχημένος ασθενής. Δυστυχώς αυτή τη φορά έπαθε ανακοπή. Καλό ταξίδι».

Με λυγμό ο Νίκος Πορτοκάλογλου

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν και ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τον οποίος πέρασε μαζί μια πολύ πετυχημένη χρονιά. Οι δυο τους θα ανέβαιναν στη σκηνή του Ηρωδείο το βράδυ της Τρίτης για μια ακόμα συναυλία.

«Τέσσερις δεκαετίες κοινής πορείας και δεν είχαμε συνεργαστεί ποτέ. Πέρυσι τέτοιες μέρες βρεθήκαμε για πρώτη φορά. Όταν μπήκε στο στούντιο κατάλαβα ότι ήταν ένα φωνακλάς αλλά μετά από λίγα λεπτά κάποιος πέταξε ένα αστείο, έσκασε αυτό το χαρακτηριστικό χαμόγελο. Μετά από 2-3 μέρες κατάλαβα ότι ήταν ένας φωνακλάς με χρυσή καρδιά. Ήταν ένας ευθύς, ειλικρινής άνθρωπος σε βαθμό κακουργήματος, ένα ευαίσθητο παιδί και απρόβλεπτο. Από την πρώτη στιγμή που ανεβήκαμε μαζί στη σκηνή ήταν λες και παίζαμε μαζί χρόνια. Λες και τα τραγούδια μας είχαν φτιαχτεί να δέσουν σε αυτό το πρόγραμμα. Θαύμασα την δύναμη που είχε σαν ερμηνευτής, το χάρισμα της επικοινωνίας που είχε με τον κόσμο».

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου αναφέρθηκε ακόμα σε αυτά που του είπε ο Μαχαιρίτσας μόλις κατέβηκαν από τη σκηνή μετά την τελευταία συναυλία τους στον Βόλο. «Τι άλλο θέλουμε Νικολάκη; έρχονται ακόμα και μας ακούνε, δεν μας βαρέθηκαν. Τι άλλο θέλουμε;».