Μετά το ναυάγιο των προσπαθειών διάσωσης έκλεισε το Ημερήσιο Σχολείο του Γουάιτστόουν ΝΥ

Το Ημερήσιο Σχολείο «Ειρήνη Λαδά» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιστόουν της Νέας Υόρκης είναι το μόνο από τα επτά εναπομείναντα σχολεία της Νέας Υόρκης το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού μαθητών.

Το εν λόγω σχολείο είναι το νεότερο Ημερήσιο Σχολείο που ιδρύθηκε την προηγούμενη δεκαετία και το οποίο ξεκίνησε δυναμικά – αρχικά ως προνηπιαγωγείο και νηπιαγωγείο – και προ οκτώ ετών άρχισε να προσθέτει μία – μία της τάξεις από την πρώτη μέχρι και την 8η.

Να σημειώσουμε δε πως τα μαθήματα στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο «Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη» της εν λόγω κοινότητας ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα με τον αγιασμό και με περισσότερους μαθητές.

Στις αρχές Μαρτίου η κοινότητα ήρθε σε επαφή με την κοινότητα του του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, τη σχολική επιτροπή και τη διεύθυνση του Λυκείου και αποφάσισαν να προβούν στη συνένωση των δύο σχολείων.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ η οποία προέβη σε διάβημα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή, φοβούμενη ότι ο ερχομός του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στη γειτονική ενορία θα επηρέαζε αρνητικά το Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος».

Στιγμιότυπο από την προ ενός έτους γιορτή για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ευγενίας Μπουρνή.

 

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος στα τέλη Απριλίου2019 κάλεσε στην Αρχιεπισκοπή τους εκπροσώπους των τριών κοινοτήτων και με αυστηρό ύφος διέταξε να μην προσχωρήσουν στην συνένωση των δύο σχολείων.

Το ναυάγιο των προσπάθειών συνένωσης οδήγησε στο οριστικό κλείσιμο του Ημερήσιου Σχολείο του Γουάιτστόουν.

Το εν λόγω σχολείο είναι το 6ο ημερήσιο σχολείο που έκλεισε την τελευταία δεκαετία και το οποίο  υπάγεται στην άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Προηγήθηκε το κλείσιμο των σχολείων της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, του Αγίου Δημητρίου στη Τζαμέικα, των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν, «Σωτήριος Ελληνας» της κοινότητας του Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν, καθώς επίσης και το Ημερήσιο Σχολείο «Τσοϊλανός – Γουλανδρής» της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς του Μανχάταν.

Σήμερα εν έτη 2019 στην άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια λειτουργούν το ήμισυ των σχολείων που υπήρχαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Πρόκειται για το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, το Καθεδρικό Σχολείο της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ, το οποίο είναι ένα από τα αρχαιότερα όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε όλη την επικράτεια.

πηγή:anamniseis.net