Δεν υπάρχει πλανήτης Β: Οι Ελληνες μαθητές διεκδικούν το δικαίωμα στο μέλλον τους

Το κίνημα για διαδηλώσεις για το κλίμα έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 170 χώρες και ξεκίνησε με την πρωτοβουλία ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού, της Greta Thunberg.

Πορεία πραγματοποίησαν εκατοντάδες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα μαθητών Fridays For Future, που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Με συνθήματα «Θέλουμε αλλαγή», «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Ας δράσουμε τώρα» και «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας», οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία της από την πλατεία Συντάγματος και κατευθύνθηκαν προς το Μοναστηράκι, μέσω της οδού Ερμού.

 

Μετά την άνοδο από την οδό Κολοκοτρώνη, η πορεία τους ολοκληρώθηκε μπροστά στη Βουλή.

Στόχος ήταν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς, ώστε να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η σημερινή δράση των μαθητών εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκόσμιου μαθητικού κινήματος, Fridays For Future, που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σημειώνεται πως ανάλογα μαθητικά συλλαλητήρια έλαβαν χώρα σε διάφορες γωνιές του κόσμου, από Λονδίνο και την Νέα Υόρκη έως το Περθ και το Παρίσι,  όπου μαθητές και ακτιβιστές για το κλίμα μετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή στην ιστορία του πλανήτη.

«Τον Σεπτέμβρη θα ακουστούν τα συνθήματα του Fridays for Future στο Σύνταγμα. Είμαστε ένα παγκόσμιο μαθητικό κίνημα και διαμαρτυρόμαστε για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην οποία αναμφισβήτητα βρισκόμαστε.», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του « Fridays For Future» στο Facebook, η οποία τονίζει εκτός των άλλων πως το κίνημα έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 170 χώρες και ξεκίνησε με την πρωτοβουλία ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού, της Greta Thunberg, η οποία απέδειξε ότι κάθε φωνή μπορεί και πρέπει να ακουστεί

 

Πορεία και στην Θεσσαλονίκη

Καθιστική βουβή διαμαρτυρία στον αύλειο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε η “Fridays For Future Thessaloniki”.

Πρόκειται για την ομάδα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος του παγκόσμιου κινήματος “FridaysForFuture” , το οποίο ξεκίνησε από την Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνπεργκ τον Αύγουστο του 2018, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος και την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις για την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, μέσα από την κεντρική ιδέα αποχής των μαθητών και φοιτητών από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή, προκειμένου να διαδηλώνουν.
Η σημερινή εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Κινητοποιήσεων, που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

“Επειδή δεν έχουμε εμείς την εξουσία να εφαρμόσουμε πολιτικές για το περιβάλλον, ουσιαστικά μέσα από το κίνημα πιέζουμε τις κυβερνήσεις και τους έχοντες την εξουσία για να αλλάξει η κατάσταση. Έχουμε συντάξει ένα μανιφέστο προς τους πολιτικούς και ένα μανιφέστο προς τους πολίτες, με κάποια συγκεκριμένα αιτήματα που θα διαβαστούν στις 27 του μηνός στη συγκέντρωση που θα γίνει στον Λευκό Πύργο, στις 6.30 το απόγευμα” δήλωσε εκπρόσωπος των διοργανωτών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ ποδηλατική πορεία, που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο στις 4.30 το απόγευμα.
Δεύτερη πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 20/9, από ακτιβιστές στο κέντρο της Αθήνας με τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα να κλείνουν προσωρινά. Με κεντρικά συνθήματα «αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα» και «σκοτώνοντας τη γη, σκοτώνεις τη ζωή», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να περάσουν το μήνυμα για την περιβαλλοντική καταστροφή.