Ποιες είναι οι προσδοκίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την επίσκεψη στις ΗΠΑ

Τα… πάντα έχει το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Σύνοδος του ΟΗΕ, συνάντηση με Τραμπ, συνάντηση με Ερντογάν. Στόχος η ανάδειξη θεμάτων εξωτερικής πολιτικής αλλά και οικονομίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Παρίσι και Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου είχαν ιδιαίτερη σημασία για τον πρωθυπουργό και τις επιδιώξεις του απέναντι στους εταίρους, αλλά το ταξίδι που ξεκινά σήμερα με προορισμό την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει τους δικούς του συμβολισμούς και πολύ σημαντικές στοχεύσεις.

Οι βασικοί στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη

-Να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε πρόκειται για περιφερειακά θέματα (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό-μεταναστευτικό κτλ.) είτε πρόκειται για παγκόσμια θέματα (σχέσεις με ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία).

-Να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

-Να αναπτύξει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα την ελληνική πρόταση.

-Να συναντηθεί με παράγοντες της ομογένειας και να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν έτσι ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ επ’ ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, το οποίο αναδεικνύει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και επιβεβαιώνει την απόφαση του πρωθυπουργού να προωθήσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τα εθνικά συμφέροντα και τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επαφές και οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με αιχμή την οικονομία, καθώς θα βρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα και πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου. Στο γεύμα θα συμμετάσχουν κορυφαίοι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης θ’ αναλύσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, ενώ θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και το φιλικό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει για τις επενδύσεις.

Συνάντηση με τον Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς παραμένει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, αρκεί από την άλλη πλευρά η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. Ισχύει δε στο ακέραιο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: ότι εάν η Άγκυρα έχει διάθεση για ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών, τότε πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα.

Όσο για τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, στο Μαξίμου επιμένουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια, αλλά προεκλογικά κιόλας ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει δημοσίως πως άπαξ και η συμφωνία κυρωθεί από τη Βουλή, τότε δεν θα μπορεί ν’ ανατραπεί μονομερώς

Έτσι, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει στη συνάντηση τις διαφωνίες του με τη συμφωνία, καθώς και ότι η ελληνική πλευρά θα είναι πάρα πολύ αυστηρή ως προς την ορθή εφαρμογή της.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη έχει ως εξής:

-Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Επίσης, θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου. Γεμάτη θα είναι η μέρα και από πλευράς διμερών συναντήσεων, καθώς θα δει τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, τον πρόεδρο της Κολομβίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs, παρουσία επενδυτών, ενώ θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, αλλά και τον Ζόραν Ζάεφ, την πρόεδρο της Γεωργίας και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας.

-Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ, θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, ενώ νωρίτερα θα συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

-Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations. Επίσης, θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, αλλά και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και θα έχει επαφές με παράγοντες της ομογένειας.

-Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης.

πηγή:newsit.gr