Ψήφος αποδήμων: Η κυβέρνηση “ψάχνεται” η αντιπολίτευση απορρίπτει

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ τη Δευτέρα το απόγευμα, στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το θέμα της Ψήφου των Αποδήμων, παρουσιάζοντας την «Έκθεση Χαρίτση», ο ευρισκόμενος στις ΗΠΑ υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», δηλώνει, για το ίδιο θέμα, πως στην κυβέρνηση «εξετάζουμε πολύ σοβαρά την δυνατότητα να γίνει χρήση της επιστολικής ψήφου».

Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη ότι για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, που απασχολεί τη δημόσια ζωή του τόπου 45 και πλέον χρόνια, αλλά και που προ δεκαετίας κατατέθηκε με τη μορφή Νομοσχεδίου στη Βουλή και –προ τριετίας- πάλι εισήχθη από τη ΝΔ στη Βουλή, με μορφή τροπολογίας, το αρμόδιο υπουργείο εμφανίζεται σήμερα να μην έχει κατασταλάξει στην βασικότερη πτυχή του όλου θέματος. Στην επιστολική ψήφο… Απλώς, ψάχνεται… «Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου είναι η μία σκέψη και η άλλη ο παραδοσιακός τρόπος να στηθούν κάλπες στα προξενεία»!

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στον προβληματισμό της κυβέρνησης στο «αν η δική σας ψήφος θα μετράει όσο και η δική μου. Δεν θα ψηφίζετε για να εκλέξετε έναν ή δύο αντιπροσώπους σας αλλά θα μετράει στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας. Η δική μας θέση είναι ψήφος ισοδύναμη με την ψήφο των Ελλήνων», δήλωσε. Αμέσως μετά έθεσε τη «βόμβα»: Ψήφος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας!

Γιατί; Για να εκλέγουμε ουσιαστικά όχι βουλευτές, αλλά κόμματα;

Τη Δευτέρα θα γίνουμε περισσότερο σοφοί ως προς τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει ψήφο στο σχετικό Νομοσχέδιο. Γνωρίζουμε ήδη, όμως, από τις διαρροές,  ότι και αυτός θέτει προϋπόθεση να μην εκλέγουν βουλευτές οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι, αλλά να επιλέγουν κόμματα, μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.  Αυτό, όμως, παρά το ότι η ψήφος θα προσμετρείται στο γενικό σύνολο, διαχωρίζει την ψήφο των Αποδήμων σε ψήφο «δεύτερης κατηγορίας».  Άλλωστε, στις ελληνικές εκλογές, εκλέγουμε βουλευτές και όχι κόμματα. (Γι αυτό και συνταγματικά ονομάζονται Βουλευτικές Εκλογές).

Έτσι, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος εμφανίζεται βέβαιος ότι «ο νόμος αυτός θα ψηφιστεί μέσα στο τρέχον έτος, στο 2019», στην ουσία μεταξύ των αράδων αποκαλύπτει ότι όχι μόνον δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία σχετική συνεννόηση με τα άλλα κόμματα (πολλώ δε μάλλον με τους Απόδημους), αλλά ούτε η ίδια η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο τι ακριβώς θέλει να ισχύσει.  Αλλά ήδη οσονούπω εκπνέει και ο μήνας Σεπτέμβριος του 2019…

Επί της ουσίας, απαιτούνται 200 ψήφοι για να γίνει Νόμος το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Η κυβέρνηση, όμως, έχει 158 ψήφους. Που σημαίνει «θα αναζητήσουμε άλλες 42 ψήφους», όπως είπε ο  Υπουργός. Για να προσθέσει  και πως «το νομοσχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να δείξουμε ότι οι Ελληνες στα μεγάλα, στα σημαντικά, σε αυτά που αφορούν τον οικουμενικό ελληνισμό, είμαστε ενωμένοι». Πολύ καλό αυτό για να είναι αληθινό…

Σε πείσμα της αυτονόητης (για άλλες χώρες)  άποψης του κ. Θεοδωρικάκου, σύσσωμη η αντιπολίτευση (αξιωματική και έλασσον) από το 2006 και εντεύθεν, έχει επανειλημμένως αρνηθεί να ψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια ή να συζητήσει έστω τις τροπολογίες, που έχει καταθέσει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία. Άρα, φρούδες ελπίδες η  “ευκαιρία”.

Από ό,τι έχει προϊδεάσει το ημιεπίσημο δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, «η Αυγή», η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται ούτε τη φορά αυτή, να ψηφίσει το Νομοσχέδιο. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ, που διαχρονικά και σταθερά αρνείται την ψήφο στους απόδημους. Το ΚΙΝ.ΑΛ. (που ως ΠΑΣΟΚ έβαλε το 2001 στο Σύνταγμα την ψήφο των Αποδήμων) έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει θετική ψήφο, όπως δεν έδωσε και το 2009.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το Νομοσχέδιο όποτε και να κατατεθεί δεν θα περάσει. Και η ψήφος των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού (διότι περί αυτών και μόνον πρόκειται) επιστολικά ή με κάλπη, θα παραμείνει ανεκπλήρωτο «αίτημα». Και ας μην μας λένε, τώρα, ότι οι απόδημοι δεν μπορούν να καθορίζουν το πολιτικό μέλλον της χώρας. Μια χαρά το «μπορούσαν» αυτό, όσο η αλήστου μνήμης «Ολυμπιακή» των πέντε Ηπείρων μετέφερε «επί πιστώσει» των κομμάτων απόδημους ψηφοφόρους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, πριν –και εξ αυτού του κονδυλίου- ο “εθνικός μας αερομεταφορέας” φαλιρίσει…

Αποτολμούμε, δε να κάνουμε και την εξής πρόβλεψη: Υποθετικά, ακόμη και εάν η ΝΔ υιοθετούσε την «Έκθεση Χαρίτση» και κατέβαζε νομοσχέδιο που θα αποτύπωνε στο 100% τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, πάλι η Κουμουνδούρου – θα εύρισκε πρόφαση να μην ψηφίσει το Νομοσχέδιο. Αυτό, διότι η θεμελιακή της άρνηση, αφορά το μέτρημα των «κουκιών».  Η Αριστερά,  σε ό,ποια της εκδοχή, ξέρει ότι δεν έχει να περιμένει πολλές ψήφους από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου και κατοικούν οι περισσότεροι Έλληνες ψηφοφόροι…

Αυτό είναι το ζέον ζήτημα. Και γι αυτό η  (σωστή, παραταύτα) επίκληση τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι «και οι 300» πρέπει ως Έλληνες να ψηφίσουν το Νομοσχέδιο”, πέφτει στο κενό. Ίσως μέχρις ότου οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού, οργανωθούν σωστά και αποτελεσματικά και επιβάλουν το συνταγματικό τους δικαίωμα που σήμερα αδρανοποιείται μέσα από τις κομματικές διελκυστίνδες!

Θα το ζήσουμε κάποτε αυτό; Θα βιώσουμε κάποτε μια άλλη Ελλάδα που δεν «θα πληγώνει τα παιδιά της»;

ΥΓ: Εξυπακούεται ότι χίλιες φορές προτιμούμε να διαψευστούμε στις προβλέψεις μας για το μέλλον της επιστολικής ψήφου, παρά να επιβεβαιωθούμε.