Ποιοι βάζουν από το «παράθυρο» την εκλογή του Τσίπρα από τη βάση

Τα μέτρα για το «νέο κοστούμι» που ράβει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να παίρνουν στην Κουμουνδούρου, ωστόσο διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο για το «ύφασμα» όσο και για τις «διαστάσεις». Η σύγκρουση για το ιδεολογικό πρόσημο που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί και επικεντρώνεται γύρω από το πόσο αριστερό πρέπει να είναι τo κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να μη κάνει εκπτώσεις στη μετεξέλιξη και αυτό ακριβώς φαίνεται να «τρομάζει» αρκετά κομματικά στελέχη και να τα κρατά σε έναν μόνιμο συναγερμό. Είναι ξεκάθαρο πως προσπαθεί να μη διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό σε αρκετές περιπτώσεις δείχνει να ακροβατεί ανάμεσα στις δυο τάσεις. Αρκετοί φέρνουν ως παράδειγμα το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Αν και η «αριστερή πτέρυγα» ήθελε να πραγματοποιηθεί στις αρχές του χρόνου και σε αυτό συμφωνούσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως σιγά – σιγά η άποψη των «προεδρικών» να γίνει τον Μάρτιο αρχίζει να παγιώνεται χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Δεν είναι το ζήτημα της «ταμπέλας» και οι αντιδράσεις για την πιθανότητα να μετονομαστεί το κόμμα σε «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Παράταξη» ή «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Αριστερά» που προκαλεί σκεπτικισμό. Και αυτό απασχολεί, όπως φάνηκε από την άμεση αντίδραση του Πάνου Λάμπρου από τους «53+», ωστόσο περισσότερο από όλα προβληματίζουν οι συμμαχίες, οι καινούργιες μεταγραφές, ο προσανατολισμός στον γεωγραφικό πολιτικό χάρτη, η σχέση με τον ΚΙΝΑΛ, ο νέος γραμματέας, αλλά και ο τρόπος επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα.

Το  τελευταίο ζήτημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να το έχει κλείσει με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει και στις κλειστές συζητήσεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν στελέχη, που μιλώντας στο newpost.gr, εκτιμούν πως παραμένει «ενεργό» θεωρώντας πολύ πιθανό ακόμα και να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συνέδριο.

Το καλοκαίρι η Ρένα Δούρου, κορυφαίο στέλεχος της τάσης των «προεδρικών», σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε δηλώσει πως «αν χρειαστεί, θα συζητήσουμε την εκλογή από τη βάση στο πλαίσιο οργανωμένης, ανοιχτής συζήτησης», ενώ στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας είτε ανοιχτά είτε σε κατ’ ιδίαν κουβέντες τους εξακολουθούν να επιθυμούν η πανηγυρική επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα να γίνει στα πρότυπα του Γιώργου Παπανδρέου και της Φώφης Γεννηματά. «Στον κατάλληλο χρόνο, εν προκειμένω στο συνέδριο, βεβαίως θα πρέπει να εξεταστεί το εάν η εκλογή από τη βάση θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργοποίηση χιλιάδων προοδευτικών πολιτών», είχε δηλώσει ο διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ίδια εφημερίδα.

Περιμένουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της αλλαγής του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να βάλουν το θέμα στα όργανα; Αυτό σίγουρα θα αργήσει ακόμα, αφού μια σειρά από γεγονότα, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα. Η στάση του ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκτιμηθεί και σε σχέση με τον νέο εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση αν και οι περισσότεροι μέσα στην Κουμουνδούρου προδικάζουν πως η Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Ο φόβος ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να υπάρχει στην Κουμουνδούρου με αρκετούς κομματικούς να θεωρούν πως η «σφραγίδα» θα μπει αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης από το Συνέδριο, αλλά από ένα ευρύ εκλογικό σώμα. Η άλλη πλευρά, πάντως φαίνεται να περιμένει να δει το νούμερο των νέων εγγραφών. Ο πήχης των 180.000 μελών έχει πέσει, ωστόσο η καμπάνια που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό τη «ζυγαριά» των εξελίξεων. Η μαζική εγγραφή στο κόμμα, που για πολλά στελέχη δεν είναι το ζητούμενο, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να εκλέξει τον αρχηγό του από τη βάση στα πρότυπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαία η κουβέντα που έχει ξεκινήσει για τον τρόπο που θα γίνουν οι εγγραφές ηλεκτρονικά, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, αφού μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του Συνεδρίου και συνεπώς τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

πηγή:newpost.gr