Δεσμεύσεις της υφυπουργού για την ελληνόγλωσση Παιδεία των ομογενών

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

 Αθήνα.- «Δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι από το 2020 , από την επομένη δηλαδή χρόνια, να επιμορφώνουμε   τους καθηγητές, πριν αποσπαστούν στο εξωτερικό».  Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στη συνεδρίαση της “Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς”(sic) που συνεδρίασε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, με αντικείμενο την ενημέρωση της Επιτροπής από την υφυπουργό Παιδείας, αρμόδια για την ελληνόγλωσση Παιδεία των Ομογενών.

Από πλευράς ομογένειας παρέστησαν  στην Συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής, ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Σουλτανάτο του Ομάν Ηλίας Νικολακόπουλος και ο πρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής, Ιωάννης Φιλίππου.  Επίσης και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΑΕ Ιωάννης Χρυσουλάκος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, παρουσιάχοντας τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση της Επιτροπής, αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η ελληνική Γλώσσα για την διατήρηση της ταυτότητας των Αποδήμων και ομογενών μας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο  να επισκεφθεί τη Ν. Αφρική.

Συντονιστές

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκαν ερωτήματα από πλευράς βουλευτών-μελών της Επιτροπής στα οποία απάντησε η υφυπουργός. Ένα από τα ερωτήμαρτα, αφορούσε τη διαδικασία της πλήρωσης της θέσεως των Συντονιστών  Εκπαίδευσης, θέμα που έθεσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, πρώην υφυπουργός Παιδείας.  Απαντώντας η κυρία Ζαχαράκη παραδέχθηκε ότι όντως «υπάρχει ένα ζήτημα τελικά με την αδυναμία να κάνουν αίτηση αυτοί που είχαν την πενταετία, που ήταν πέραν της πενταετίας. Το κοιτάμε  νομικά.  Πράγματι, είχε φτάσει σε ένα όριο η διαδικασία επιλογής».

Επιμόρφωση

Σχετικά με την επιμόρφωση των καθηγητών που πρόκειται να αποσπαστούν στο εξωτερικό, η Υφυπουργός διευκρίνησε ακόμη και τα εξής: «Πως θα γίνει η Επιμόρφωση.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παλιούς συντονιστές και παλιούς εκπαιδευτικούς, που έχουν θητεύσει σε αυτά τα μέρη, μαζί βέβαια με γνώστες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και να αναλάβει ακόμα και το ΙΕΠ. Σκεφτήκαμε και την ιδέα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης να αναλάβει και τη επιμόρφωση αυτών των εκπαιδευτικών,   να ξέρουν ακριβώς το περιβάλλον και να ξέρουν, όμως και το αντικείμενο αυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν».

Αποσπάσεις

Ένα άλλο θέμα πάνω στο οποίο δεσμεύτηκε η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είναι εκείνο των αποσπάσεων. Είπε συγκεκριμένα: «Δέσμευσή μας είναι  να τελειώνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα – συντομότερα τη διαδικασία των αποσπάσεων. Αν γίνεται μάλιστα από το τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους, έτσι ώστε να υπάρχει πιο έγκαιρη τακτοποίηση   των ανθρώπων,  που κάθε εκπαιδευτικός σημαίνει μια οικογένεια, μια αλλαγή οικογενειακού προγραμματισμού, μια μετακίνηση ολόκληρης οικογένειας πιθανότατα σε ένα άλλο μέρος του κόσμου».

Διευκρίνισε, μάλιστα, και πως «το να έχει ένα αμιγώς ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό, το να έχει ένα τμήμα ελληνικής γλώσσας, τον εκπαιδευτικό του έγκαιρα, είναι το κλειδί για να κερδίσουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης από τις ελληνικές κοινότητες. Αυτή τη στιγμή στα 62 αμιγώς ελληνικά σχολεία και στα 152 ελληνικά τμήματα έχουν ολοκληρωθεί 499 αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Αντίστοιχα, πέρυσι, στη διαδικασία που κράτησε μέχρι 12/10 είχαν αποσπαστεί 434 εκπαιδευτικοί.»

Κενά

Αναφορικά με τα υπάρχοντα κενά στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, η κυρία Ζαχαράκη είπε πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Γενική Διεύθυνση υπήρχαν 128 κενά.  Και πρόσθεσε: «Έχουμε ζητήσει με δύο έγγραφα μας από 20/9 και 30/9 επικαιροποίηση αυτών των κενών, να ξέρουμε ακριβώς πού βρίσκεται μετά από την έλευση και των καινούργιων εκπαιδευτικών. Θα πάμε στην επόμενη συμπληρωματική διαδικασία αποσπάσεων».

Επιμίσθιο

Ένα άλλο θέμα και που μετ΄επιτάσεως θέτουν οι αποσπασμένοι καθηγητές, είναι αυτό της επεκτάσεως του επιμίσθιου από τα τέσσερα στα πέντε έτη.  Για το συγκεκριμένο ζήτημα η Υφυπουργός είπε: «Θα δούμε τις δυνατότητες για την επέκταση του επιμισθίου, ούτως ή άλλως εδώ πρέπει να γίνει μια καλή εξίσωση. Ξέρετε σε ένα προϋπολογισμό πρέπει να καλύψεις πολλά τους Αναπληρωτές, καλύψεις των σχολείων, το ξέρω ότι είναι κάτι το οποίο είναι εύλογο θα το συζητήσουμε και την επόμενη φορά θα έχουμε κάποια απάντηση».

Από αριστερά Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Παιδείας, Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος Επιτροπής Ελληνισμού της Δασποράς, και Χ. Καρυκοπούλου-Βλαβιανού πρέσβης και διευθύντρια της Διπλωματικής Ακαδημίας

Χρυσουλάκης

«Η βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας», είπε στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ αναφέρθηκε στην παρουσία στη συνεδρίαση των μελλοντικών διπλωματικών ακολούθων, οι οποίοι φοιτούν στη Διπλωματική Ακαδημία και παρακολουθούν την εκπαιδευτική ενότητα για τον απόδημο ελληνισμό. «Είναι εκείνοι που θα επιφορτιστούν με την υψηλή αυτή ευθύνη της εφαρμογής μιας κυβερνητικής πολιτικής για την ομογένεια».

Οι ομογενείς

Από την πλευρά τους, τόσο ο Επίτιμος Πρόξενος στο Ομάν κ. Νικολακόπουλος όσο και ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας Ν. Αφρικής Ιωάννης Φιλίππου, αναφέρθηκαν στην ελληνόγλωσσή παιδεία και στην ψήφο των Αποδήμων.

Ειδικότερα, ο κ. Νικολακόπουλος είπε πως στο Σουλτανάτο του Ομάν  υπάρχει μία μικρή ελληνική Κοινότητα, πως υπάρχει από το 2007 ένα ελληνικό Σχολείο στο Κατάρ με περίπου 40 μαθητές, ότι υπάρχουν υλικοτεχνικές ελλείψεις, πως χρειάζεται ένας συντονισμός των Κοινοτήτων των Ελλήνων με το εθνικό κέντρο, πως προσπαθούν κυρίως μέσω του διαδικτύου και έχουν συνεχή ενημέρωση για την ελληνική πραγματικότητα και πως η ψήφος είναι κάτι που το περιμένουν με ανυπομονησία.

Από την πλευρά του ο κ. Φιλίππου τόνισε και αυτός ότι η ψήφος αποτελεί αίτημα μεγάλης μερίδας Ελλήνων της Ν. Αφρικής, αναφέρθηκε στο γνωστό Σχολείο-κόσμημα της Ν. Αφρικής το ΣΑΧΕΤΙ με  περίπου 1.400 μαθητές. Ο Γεώργιος Μπίζος (δικηγόρος του Μαντέλα) θεωρείται ο «πατέρας» του ΣΑΧΕΤΙ. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Φιλίππου, “πρόσφατα δόθηκε το όνομα του Γεώργιου Μπίζου σε μία μεγάλη λεωφόρο του Γιοχάνεσμπουργκ”.

Ο κ. Φιλίππου πρόσθεσε ακόμη πως οι Έλληνες της Ν. Αφρικής μπορεί να μην είναι πολλοί “κρατάμε, όμως ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της πρώτης πατρίδας, τιμούμε την 25η Μαρτίου και την την 28η Οκτωβρίου και τα παιδιά μας χορεύουτν ελληνικούς χορούς φορώντας τις ελληνικές ενδυμασίες. Για μας, κατέληξε, “Γλώσσα, ήθη και έθιμα είναι αυτά που κρατάνε Έλληνες την 4η και 5η γενιά που είμαστε στην Ν. Αφρική”.