ΗΠΑ: Καταγγελία για απόπειρα συγκάλυψης από τον Λευκό Οίκο στο «θρίλερ» της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπάθησαν να «κλειδώσουν» το κείμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία ο πρόεδρος Τραμπ ζητά από τον Ουκρανό ομόλογό του να διερευνήσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μυστική καταγγελία από πληροφοριοδότη η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε εν όψει κατάθεσης από τον Τζόζεφ Μαγκουάιρ, ο οποίος εκτελεί χρέη διευθυντή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το κείμενο της συνομιλίας δεν ήταν αποθηκευμένο στο σύστημα όπου θα βρισκόταν κανονικά, μα σε ένα άλλο σύστημα, που χρησιμοποιείται για απόρρητες πληροφορίες.

Στην καταγγελία του πληροφοριοδότη ο Τραμπ κατηγορείται πως χρησιμοποίησε τη δύναμη που του δίνει η θέση του για να «ζητήσει παρέμβαση από μια ξένη χώρα στις εκλογές του 2020…αυτή η παρέμβαση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πίεση σε μια ξένη χώρα για να διερευνήσει έναν από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου».

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι επιδιώκουν την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη, ελπίζουν πως ο Μαγκουάιρ θα εξηγήσει γιατί δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την καταγγελία του προερχόμενου από τον χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών πληροφοριοδότη. Ο Μαγκουάιρ στη συνέχεια θα μιλήσει κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας.

Βουλευτές έλαβαν μια λογοκριμένη, αποχαρακτηρισμένη έκδοση της καταγγελίας, που μπορεί να δημοσιοποιηθεί. Η καταγγελία αυτή σχετίζεται εν μέρει με το τηλεφώνημα του Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, όπου ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι έρευνα με στόχο τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε μια σύνοψη/ απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας το πρωί της Τετάρτης.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε την Τρίτη έναρξη έρευνας με σκοπό την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη λόγω των εν λόγω αποκαλύψεων.

Στο επίμαχο τηλεφώνημα ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να διερευνήσει αναφορές περί διαφθοράς που εμπλέκουν τον γιο του Μπάιντεν. Στην επίμαχη απομαγνητοφώνηση ο Τραμπ εμφανίζεται να λέει πως «λέγονται πολλά για τον γιο του Μπάιντεν, πως ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί θέλουν να μάθουν για αυτό, οπότε οτιδήποτε μπορείς να κάνεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης θα ήταν καλό. Ο Μπάιντεν γυρνούσε και περηφανευόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη, οπότε αν μπορείς να το διερευνήσεις…μου ακούγεται απαίσιο».

Σύμφωνα με το κείμενο, ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, και ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, θα του μιλούσαν για την επανέναρξη μιας έρευνας σχετικά με μια ουκρανική εταιρεία αερίου στην οποία ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, είχε εργαστεί ως διευθυντής.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον Μπάιντεν και τον γιο του για αδικοπραξία, χωρίς όμως να παρουσιάσει στοιχεία.

Στην περίληψη της συνομιλίας ο Τραμπ δεν εμφανίζεται να λέει ξεκάθαρα στον Ζελένσκι πως η αμερικανική βοήθεια εξαρτάται από το αν θα διερευνήσει τον Μπάιντεν, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει έμφαση στη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης πριν ζητήσει την ανάληψη δράσης σχετικά με τον Μπάιντεν. «Θα πω ότι κάνουμε πολλά για την Ουκρανία» εμφανίζεται να λέει, προσθέτοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, «δεν κάνει τίποτα» για την Ουκρανία, μα οι ΗΠΑ ήταν «πολύ, πολύ καλές απέναντι στην Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι απαντά πως ο Τραμπ έχει δίκιο «1000%», ευχαριστεί τον Τραμπ για τη βοήθεια στον τομέα της άμυνας και προσθέτει πως σχεδιάζεται η αγορά επιπλέον αντιαρματικών πυραύλων Javelin από τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει παραδεχτεί πως μπλόκαρε προσωπικά στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία τη χρονική περίοδο όπου έλαβε χώρα χονδρικά η συνομιλία του με τον Ζελένσκι, μα αρνείται πως αυτό έγινε για να πιέσει τον Ουκρανό ηγέτη να διερευνήσει τον Μπάιντεν.

Πομπέο: «Εντελώς κατάλληλες» οι ενέργειες με την Ουκρανία

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «όλες οι αμερικανικές διπλωματικές ενέργειες» με την Ουκρανία ήταν «εντελώς κατάλληλες».

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζω και όλα όσα έχω δει έως τώρα, όλες οι ενέργειες που αποφασίστηκαν από υπευθύνους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν εντελώς κατάλληλες», τόνισε.

(Huffigtonpost.gr με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, BBC)