Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο hot spot της Μόριας – Πληροφορίες για νεκρούς

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στο hot spot της Μόριας μετά από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε μέσα στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια Λέσβου, το απόγευμα της Κυριακής μετά από εξέγερση των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί.

Σύμφωνα με  πληροφορίες υπάρχουν νεκροί.

Ειδικότερα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στα θύματα είναι μία γυναίκα και ένα μωρό.

Σπεύδουν διμοιρίες από Αθήνα

Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη καθώς η αστυνομία που βρίσκεται στη Μόρια δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στον προσφυγικό καταυλισμό, σπεύδουν στη Λέσβο δύο διμοιρίες ΜΑΤ με C-130 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα.

Επί τόπου έχουν σπεύσει τρία οχήματα με έξι άνδρες. Από την πυρκαγιά εντός του καταυλισμού μέχρι στιγμής έχουν καεί 3-4 κοντέινερ.

Στη Λέσβο μεταβαίνει και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Φωτιά ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό στη  Μόρια το απόγευμα της Κυριακής (29/9/2019).

Η φωτιά ξεκίνησε από κοντέινερ, όταν πρόσφυγες  που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.

Πανικός στον καταυλισμό -Εικόνες σοκ

Στον καταυλισμό επιχείρησαν δύο οχήματα με 8 πυροσβέστες.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Facebook ο Ihab Abassi, στο σημείο της φωτιάς, στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, επικράτησε εξ αρχής πανικός με τους πρόσφυγες να τρέχουν φωνάζοντας.

Επίσης τον καταυλισμό έπνιξαν μαύροι καπνοί, ενώ πολλοί πρόσφυγες με αναπνευστικά προβλήματα ζήτησαν βοήθεια από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Δημοσιογράφος: Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπουν την Πυροσβεστική να προσεγγίσει

 Μέχρι στιγμής, έχουν καεί κάποια κοντέινερ. Σύμφωνα, μάλιστα με τον δημοσιογράφο, του «lesvosnews.gr», Γιάννη Σινάνη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή One Direct Weekend στο One Channel, την φωτιά έβαλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Εικόνα από τον καταυλισμό/ Φωτογραφία: stonisi.gr

«Είναι κάτι που έχουν ξανά κάνει αρκετές φορές» τόνισε. «Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπουν στις δυνάμεις τις Πυροσβεστικής να προσεγγίσουν το χώρο προκειμένου να επιχειρήσουν την κατάσβεσή της» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

 Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Φύγανε όλοι να σωθούν

«Φύγανε όλοι για να σωθούν την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στη Μόρια. Σπάσανε τα Πυροσβεστικά. Ήταν σαν εξέγερση, σαν τις ταινίες » ανέφερε στο One Channel ο Περιφερειάρχης Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Ο Περιφερειάρχης Αιγαίου τόνισε πως υπήρξε πανικός στο σημείο, μίας και στον καταυλισμό μένουν 12.000 πρόσφυγες.

Αυτόπτης μάρτυρας για συμπλοκές σε Μόρια στο One Channel: Επικρατούσε ένα χάος

Τις δραματικές στιγμές που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο, τη Μόρια, με τις συμπλοκές προσφύγων και αστυνομικών αλλά και τη φωτιά που ξέσπασε, περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας και κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην εκπομπή One Direct Weekend.

«Η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν πανικόβλητοι. Επικρατούσε χάος από τις συμπλοκές. Υπήρχαν ζημιές σε αμάξια. Ακούστηκαν κάποιοι ήχοι που έμοιαζαν με πυροβολισμούς. Μπορεί να ήταν και δακρυγόνα, δε ξέρω» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μέσα σε αυτό το χάος υπήρχε και η φωτιά σε εξέλιξη. Τα αυτοκίνητα των ντόπιων αλλά και των διερχόμενων έκαναν αναστροφή και δεν προσέγγιζαν ούτε πέρναγαν από τη δομή. Κάποιοι μίλησαν για νεκρό, αλλά δεν ξέρω αν είναι επιβεβαιωμένο» υποστήριξε ο κάτοικος.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Στο σημείο μεταβαίνουν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

πηγή:in.gr