Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, στην Αίγυπτο

 

Στο γραφείο της Υπουργού Διασποράς της Αιγύπτου, κας Ναμπίλα Μακράμ

Στην Αίγυπτο μετέβη για διήμερη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης. Επίσης παρόντες ήταν η εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων, Κωστής Αλεξανδρής. Όλοι μαζί παρέστησαν στον εσπερινό, στο αρχιερατικό συλλείτουργο και στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, προεξάρχοντος του Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Παναγιωτάτου κ.κ. Θεόδωρου Β’.

Στον εσπερινό, παραμονή των θυρανοιξίων του ΙΝ Κωνσταντίνου & Ελένης Καΐρου

Με τον Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κκ. Θεόδωρο Β’

Ο ναός ανακαινίστηκε με δαπάνες της μεγάλης ευεργέτιδας Αικατερίνης Σοφιανού –  Μπελεφάντη και της ελληνικής κοινότητας Καΐρου. Στα πλαίσια της επίσκεψης έγιναν συναντήσεις με την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου, κα Ναμπίλα Μακράμ, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου. Στο πλαίσιο της συνάντησης και σε συνέχεια πρόσφατων συζητήσεων του Υφυπουργού Εξωτερικών, κου Αντώνη Διαματάρη, με τον Επίτροπο Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου, συζητήθηκε η επέκταση και η επικαιροποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα διασποράς.

Με τον Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κκ. Θεόδωρο Β’ και την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Σοφία Ζαχαράκη

Επίσης, συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστο Καβαλή. Συζητήθηκαν και θα αναζητηθούν λύσεις σε θέματα παιδείας και διμερών σχέσεων της ελληνικής κοινότητας με την Αίγυπτο. Τέλος, πολύ σημαντική ήταν η συνάντηση με τον Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Παναγιώτατο κ.κ. Θεόδωρο Β’, ο οποίος αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο τόσο για το έργο του για τους ‘Έλληνες της Αιγύπτου, όσο και το ιεραποστολικό του έργο σε όλες τις χώρες της Αφρικής. Ο Γενικός Γραμματέας μετέφερε τη μεγάλη εκτίμηση και τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Εξωτερικών, κου Αντ. Διαματάρη, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια και τον Πατριάρχη τις αμέσως επόμενες μέρες.

Με τον Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κκ. Θεόδωρο Β’ και την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Σοφία Ζαχαράκη

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας, εκτός από το Κάιρο, μετέβη και στο Πατριαρχείο και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.