Επιστολή του προέδρου του ΑΗΙ στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Michael Pompeo

Επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του American Hellenic Institute (ΑΗΙ) Νικ Λαριγκάκης προς τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Michael Pompeo στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας, καθώς και της διεξαγωγής του 2ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων ο κ. Λαριγκάκης αναφέρει ότι η επίσκεψη Pompeo, υπογραμμίζει την σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας.

Επίσης αναφέρει ότι η AHI αναμένει θετικά αποτελέσματα από το επόμενο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου αλλά και να συμβάλλει στην επιτυχία των προσπαθειών.

Υπογραμμίζει επίσης τη σημαντικότητα της Ελλάδας η οποία με διάφορους τρόπους συνεχίζει να έχει ζωτική σημασία για την προβολή των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή μέσω της γεωγραφικής της θέσης και με την ισχυρή και αταλάντευτη στήριξή της στο ΝΑΤΟ. Επικροτεί επίσης, την αναγγελία ύπαρξης ενός προσύμφωνου επικαιροποίησης της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρεται επίσης στις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και στις συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Τέλος,  αναφέρεται στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου μέσω της «διπλωματίας της κανονιοφόρου». Με τον τρόπο αυτό, η Τουρκία επιχειρεί να παρέμβει και να αποτρέψει την Κύπρο, να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. απειλώντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, καταλήγει.