Ξεκίνησε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε βάσεις Κούρδων στη Συρία

Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε το βράδυ της Δευτέρας, καθώς πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε βάση Κούρδων στην Συρία.

Η Daily Sabah αναφέρει: «Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε να βομβαρδίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το PKK στην πόλη al-Malikiyah στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Το τουρκικό πυροβολικό ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις του YPG στις γύρω περιοχές της πόλης Malikiyah, που βρίσκεται ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το αίτημα που υπέβαλλε ο Τούρκος πρόεδρος στο Κοινοβούλιο για την επέκταση του δικαιώματος της Τουρκίας να διεξάγει διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας για έναν ακόμη χρόνο.

Το αίτημα, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, έδινε στον τουρκικό στρατό το δικαίωμα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου του 2018 έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2019».

Την ίδια ώρα στο Twitter κυκλοφορούν φωτογραφίες που φαίνεται να δείχνουν τουρκικά στρατεύματα να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Συρία, ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ακόμα  επίσημη επιβεβαίωση.

Κουρδικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η επιδρομή έγινε εντός του τουρκικού εδάφους και όχι εντός του Συριακού.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι έκανε επιδρομή στο Ιράκ και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK.

Όπως μεταδίδει το sputnik, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, όπως μετέδωσε η τηλεόραση al-Mayadeen του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw, οι ΗΠΑ μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία», μετέδωσε το Al-Mayadeen επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή.

Το SDF δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποχώρησαν από τα σύνορα με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, κατά παράβαση συμφωνιών με τους Κούρδους συμμάχους τους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εδάφη στη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία προτίθεται να διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «προσωρινό μέτρο»

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία είναι ένα προσωρινό μέτρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Η επικοινωνία έγινε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ στήριξε την κυριαρχία της Συρίας και εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, όπως μετέδωσαν επίσης κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«…Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τονίζοντας ότι η ενέργεια της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή (στην βορειοανατολική Συρία) είναι προσωρινή», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο.

«Ο Ζαρίφ εναντιώθηκε στη στρατιωτική δράση και αναφέρθηκε στον σεβασμό προς την εδαφική κυριαρχία της Συρίας και την εθνική της ακεραιότητα καθώς και στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη Συρία», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.