Ολοκληρώνεται η παραλαβή των S-400 από την Τουρκία-Αλλάζουν πλήρως τους συσχετισμούς στο Αιγαίο

Η 3η και τελευταία παράδοση τμημάτων των S-400, η οποία θα σφραγίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Μόσχα τοποθετείται έως τα τέλη του 2019

 «Η συνεργασία μας με τη Ρωσία συνεχίζεται» δηλώνει ο Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την προμήθεια των S-400.

Για να προσθέσει με νόημα  ότι «συνεχίζεται η συνεργασία μας και με τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα».

Η 3η και τελευταία παράδοση τμημάτων των S-400, η οποία θα σφραγίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Μόσχα τοποθετείται έως τα τέλη του 2019  ανακοινώνει ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία-με Αμερικανική μεσολάβηση-για κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Οι πρώτοι S-400 έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με εικόνες που τράβηξε Ισραηλινός δορυφόρος στη βάση Μουρτέντ Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα. Πιθανότητα θα είναι αυτοί οι οποίοι θα ενεργοποιηθούν και πρώτοι για να αποτελέσουν «ασπίδα» στο παλάτι του Ερντογάν αλλά και σε κυβερνητικά κτήρια της Τουρκικής πρωτεύουσας.

Οι αρμόδιοι επιτελείς στο Ελληνικό υπουργείο άμυνας ήδη σκέφτονται και προετοιμάζονται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή την ανάπτυξη μιας από τις πυροβολαρχίες των S-400 στα δυτικά παράλια της Τουρκίας σε απόσταση αναπνοής από τα Ελληνικά νησιά.

Αλλά ακόμα και αν η Άγκυρα αποφασίσει να αναπτύξει τους Ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους σε κάποια βάση στην ενδοχώρα αυτό δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα για την απειλή που προκύπτει ούτως ή άλλως.

Οι S-400 μεταφέρονται σχετικά εύκολα αφού όλα τα κομμάτια τους, από τους πυραύλους και τα ραντάρ έως τα κέντρα ελέγχου, βρίσκονται πάνω σε βαριά τροχοφόρα. Μπορούν σχετικά γρήγορα να αλλάξουν θέση και να ταχθούν σε άλλη περιοχή επιχειρησιακά έτοιμοι.

Εάν και όταν ενεργοποιηθούν οι Τουρκικοί S-400 θα αποτελέσουν έναν ακόμη  «πονοκέφαλο» για τους Έλληνες επιτελείς, τον μεγαλύτερο έως τώρα, αφού οι Ρωσικοί πύραυλοι αποτελούν το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα της Άγκυρας. Ναι μεν πανίσχυροι που αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλά όχι άτρωτοι υποστηρίζουν όσοι έχουν μελετήσει τόσο τα χαρακτηριστικά τους αλλά και το περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθούν.

Όπως έχουν ανακοινώσει  Μόσχα και Άγκυρα στην Τουρκία θα παραδοθούν  2 συστοιχίες S-400 οι οποίες θα αποτελούνται συνολικά από 4 πυροβολαρχίες.

Η συμφωνία όπως αναφέρουν πληροφορίες προβλέπει την απόκτηση τουλάχιστον 256 πυραύλων διαφορετικού βεληνεκούς.

Ερώτημα παραμένει αν μέσα σε αυτούς τους πυραύλους θα είναι και όσοι έχουν την δυνατότητα να φτάνουν τα 400 χιλιόμετρα.

Τα ραντάρ των S-400 μπορούν να εντοπίζουν και να εγκλωβίζουν πολλαπλούς στόχους στον αέρα, είτε αεροσκάφη είτε άλλους πυραύλους, σε ακτίνα έως και 600 χιλιόμετρα.

Μετά την επιμονή της Άγκυρας να αγοράσει τους Ρωσικούς πυραύλους, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τελικά την έναρξη της μεταφοράς τους στην Τουρκία, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να την αποπέμψει από το πρόγραμμα των F-35 και να σταματήσει την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στη βάση της Αριζόνας τον περασμένο Ιούλιο.

Τέσσερις  μήνες μετά και παρά το γεγονός ότι η επόμενη κίνηση από τους Αμερικανούς αναμενόταν να είναι η λήψη περαιτέρω μέτρων αν η Τουρκία επέμενε στην απόκτηση των Ρωσικών πυραύλων η Ουάσιγκτον έως τώρα τουλάχιστον  δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή αντίδραση.

Ακόμα και όταν ο Ερντογάν απείλησε ότι θα αγοράσει Ρωσικά μαχητικά SU-35 ή ακόμη και SU-57.

H επόμενη κίνηση του Τούρκου προέδρου ήταν μόλις χθες η ανακοίνωση ότι απόκτηση των S-400 θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο, το αργότερο Δεκέμβριο.

Και όλα αυτά την στιγμή που τον προσεχή μήνα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το επιχειρηματικό deal των δύο ηγετών θα συνεχιστεί. Deal που ίσως «ξεπαγώσει» και την παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Και τότε ο Ερντογάν θα διαθέτει και S-400 και F-35 με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δυσμενή θέση…

newpost.gr