Συρία : Αδειάζει η κλεψύδρα της εκεχειρίας, το «αύριο» κρίνεται στο Σότσι και ο Τραμπ απειλεί

«Φωτιά» παίρνει ξανά, λιγότερο από 24 ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας, η γεωπολιτική σκακιέρα στη Συρία, καθώς όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στο Σότσι και τη συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν την Τρίτη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν δυναμικά την επανεμφάνισή τους στην περιοχή απειλώντας ακόμα και με στρατιωτική επιχείρηση την Τουρκία.

Ένας νεκρός τούρκος στρατιώτης και ένας τραυματίας από τις χθεσινές επιθέσεις των Κούρδων εντός της Συρίας, όπως και οι πάνω από 25 περιπτώσεις ανταλλαγής πυρών έχουν φέρει την εκεχειρία σε τεντωμένο σκοινί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κούρδοι έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται από πολλές περιοχές της «ζώνης ασφαλείας» που ονειρεύεται ο Ερντογάν. Παρ’όλα αυτά οι Τούρκοι δεν παραλείπουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, ότι εφόσον δεν έχουν πάρει αυτό που θέλουν στο τέλος των 120 ωρών, η επιχείρηση θα συνεχιστεί και μάλιστα σφοδρότερα.

Για να… μην υπάρχουν αμφιβολίες για τα λεγόμενα της, η Άγκυρα έστειλε και άλλα τεθωρακισμένα από τουρκική πλευρά στη Συρία, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις που ήδη βρίσκονται στην περιοχή.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ σε ένα χτύπημα που δείχνει ότι γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση έσπευσαν, μέσω του ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, να ξεκαθαρίσουν ότι είναι έτοιμοι ακόμα και για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τουρκίας, αν χρειαστεί. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια θα είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ. Ωστόσο, φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή και ενώ πολλοί κούρδοι μαχητές υπακούν στη συμφωνία και αποχωρούν από την περιοχή, μέχρι στιγμής σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έχουν περάσει προς το Τελ Ριφάτ 86 οχήματα, μεταξύ των οποίων πολλά ασθενοφόρα.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο απεσταλμένος του One Channel, Ανδρέας Ρομπόπουλος, επιθέσεις πραγματοποιεί και το PKK από τα σύνορα του Ιράκ και του Ιράν σε φυλάκια και τουρκικές περιπόλους, με απολογισμό έξι τραυματίες. Πληροφορίες στην Τουρκία αναφέρουν πως το PKK ζήτησε από το ΥΡG να μην αποχωρήσει από την περιοχή.

Η επόμενη μέρα κρίνεται στο Σότσι

Το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα θα κριθεί κατά πολύ από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι, λίγη ώρα πριν τη λήξη της εκεχειρίας.

Ο λόγος που ο… πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα αυτή τη συνάντηση είναι κατά κύριο λόγο οι δηλώσεις του Ερντογάν. Συγκεκριμένα, προ ημερών ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Τουρκία θέλει η ασφαλής ζώνη της να φτάσει έως τα 444 χλμ., από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε κόντρα με τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας, η οποία προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων του YPG μέσα σε 120 ώρες σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.

Η… διευρυμένη αυτή ζώνη του Ερντογάν περιλαμβάνει τις πόλεις Μάνμπιτς, Κομπάνι και Καμισλί. Τρεις πόλεις που ελέγχει ο συριακός στρατός, με τις… ευλογίες του Πούτιν.

Όπως μεταφέρει ο απεσταλμένος του One Channel, Ανδρέας Ρομπόπουλος, αναλυτές στην Τουρκία είναι άκρως επιφυλακτικοί για το αν το ΥPG και το ΡΥD θα δεχθούν να αποχωρήσουν από τις εν λόγω πόλεις.

Τι θα επιδιώξει η Ρωσία

Εκεί λοιπόν τίθεται το ερώτημα τι θα ζητήσει ο Πούτιν αν και εφόσον αποφασίσει να σπαταλήσει δυνάμεις και οικονομικό κόστος για να τους πείσει να το κάνουν.

Μια γεύση για το τι μπορεί να συζητηθεί, έδωσε νωρίτερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας τόνισε πως η Μόσχα ενδιαφέρεται να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Τουρκίας από τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί η επικοινωνία της Άγκυρας με τη Δαμασκό, όπως επίσης οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας να συμμετέχουν στη διαδικασία του νέου συντάγματος στη χώρα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ όψιν, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που θα δώσουν.

Ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να γίνουν κατ’ ιδίαν.

Παράλληλα ανέφερε ότι στη συνέχεια προγραμματίζεται δείπνο εργασίας σε διευρυμένο σχήμα κατά την διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουσακόφ η συνεργασία σημειώνει ανοδική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεργασίας ως «μη άσχημα», επισημαίνοντας την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών.

Δεν κάνουν βήμα πίσω οι Τούρκοι

Λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… απασφάλισε για μία ακόμη φορά και τα έβαλε με τις χώρες της Δύσης.

«Μπορείτε να το πιστέψετε; Όλη η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών και μας επιτίθενται όλοι μαζί. Ανάμεσά τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όλοι τους», κατήγγειλε ο Ερντογάν μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το τηλεοπτικό δίκτυο TRT World.

«Νόμιζα ότι είστε κατά της τρομοκρατίας»

Σε άλλο σημείο υποστήριξε: «Νόμιζα ότι είστε κατά της τρομοκρατίας. Πότε αρχίσατε να ενεργείτε σε συνεργασία με τους τρομοκράτες;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. «Οι YPG έχουν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχω ενημερωθεί», ειρωνεύτηκε.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η επιχείρηση εναντίον των YPG έχει στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές.

 

Τελεσίγραφο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη διαδικασία αποχώρησης των Κούρδων από τη βορειοανατολική Συρία η οποία όπως είπε είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Παρ’ όλα αυτά έκανε λόγο για «συνέχιση της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός».

«Τα πυρά συνεχίζονται και εμείς ανταποδίδουμε σ’ αυτά. Τώρα, πλέον, παρατηρούμε ότι δυνάμεις των YPG-PKK έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τις περιοχές που εμείς ελέγχουμε. Έχουν μείνει 35 ώρες. Εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, από το βήμα του «TRT World Forum», στην Άγκυρα.

«Εάν όλα τα μέλη του YPG/PKK αποσυρθούν από αυτή την περιοχή, μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Παράλληλα, ο ίδιος απέρριψε την κατηγορία ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε χημικά όπλα, απαντώντας σε επίθεση από υποστηρικτές του YPG / PKK. «Οι διεθνείς συνθήκες μάς δεσμεύουν και δεν έχουμε χημικά όπλα. Πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα» ανέφερε ο τούρκος υπουργός.

Ήταν κατηγορηματικός δε, ότι ο στόχος της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» ήταν μόνο οι τρομοκράτες και καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μην πληγεί άμαχος πληθυσμός.

Οι ΗΠΑ βάζουν και πάλι φωτιά στη σκακιέρα

Ενώ οι ΗΠΑ φαίνονταν να έχουν κάνει ένα βήμα στη γεωπολιτική σκακιέρα της Συρίας, με σωστά «χειρουργικά» χτυπήματα σπεύδουν την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή λίγη ώρα πριν τη λήξη της εκεχειρίας, να θυμίσουν την παρουσία τους, ακόμα και αν τα στρατεύματα τους αποχωρούν.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNBN ο Μάικ Πομπέο αφού διευκρίνισε πως «προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Μια τέτοια δήλωση έρχεται, επίσης, εν μέσω έντονης κριτικής που δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφαση να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να προδώσει με αυτόν τον τρόπο τους επί χρόνια συμμάχους του, Κούρδους.

Παρ΄όλα αυτά ο κ. Πομπέο δεν αποκάλυψε ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.

«Δεν υποσχεθήκαμε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύουμε για πάντα»

 

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «δεν τους υποσχέθηκε ποτέ ότι θα τους προστατεύουμε για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κρατάει, μολονότι έχουν αναφερθεί ορισμένες αψιμαχίες. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να απειλήσει εκ νέου την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία (στις 22:00 της Τρίτης) τόνισε ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες «εφ’όρου ζωής» προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας «με έξυπνο τρόπο». Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.

Για τους αμερικανούς στρατιώτες, είπε ότι απομένει ακόμη ένας «μικρός αριθμός» στη Συρία αλλά ο ίδιος δεν θέλει να μείνει κανείς.

Όσοι αποχωρούν θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές αλλά εν τέλει θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Αυτοί που έχουν παραμείνει βρίσκονται «σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή της Συρίας», κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ, ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί «για να προστατεύσουν το πετρέλαιο» δηλαδή κοντά στο Ιράκ.