Τρεις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Τρεις συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, η μία το πρωί και οι δύο το απόγευμα, με τον κόσμο που θα συμμετέχει να διαμαρτύρεται για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Η πρώτη συγκέντρωση θα ξεκινήσει από την πλατεία Καραϊσκάκη, στις 11 το πρωί, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Η επόμενη είναι στις 17:00, από την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι οποίες καλούν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος για να μην περάσουν διατάξεις όπως:

  • Η εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και η επαναφορά των ενώσεων προσώπων
  • Η κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας
  • Η δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών
  • Η κατάργηση της διαιτησίας και η απαξίωση του ΟΜΕΔ
  • Ο έλεγχος και η διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση
  • Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα.

Τέλος, στις 18:30 το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια «κόντρα στο νομοσχέδιο-σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης» με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα».

Πορείες και καταλήψεις από φοιτητές – Γιατί αντιδρούν

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας διαμαρτυρόμενοι για μία σειρά αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση όπως το ανώτατο όριο φοίτησης.

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος γενικών συνελεύσεων και ήδη αρκετά τμήματα έχουν βάλει «λουκέτο». Ήδη έχουν αποφασιστεί καταλήψεις σε σχολές στο Πάντειο, στο Γεωπονικό, σε τμήματα του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και ο κατάλογος διευρύνεται.

Οι φοιτητές μετά τις τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις τους τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, ανανέωσαν το «ραντεβού» τους στους δρόμους για σήμερα Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια ενώ την ίδια ημέρα οι φοιτητικοί σύλλογοι θα δώσουν το παρών και στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα στις έξι το απόγευμα στο ίδιο σημείο.

Την Παρασκευή στις 11 το πρωί, οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα απαιτώντας την άμεση μετεγγραφή και στήριξη όλων των φοιτητών που έχουν καταθέσει αίτηση.