Απαράδεκτη η κατάσταση σε πολλά ελληνικά Προξενεία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Καθώς η κυβέρνηση (με την απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης) ετοιμάζεται να στείλει, εν καιρώ, στις 78 Ελληνικές Πρεσβείες και στα 47 Γενικά Προξενεία σόλο τον κόσμο τους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού (αριθμός απροσδιόριστος εισέτι) προκειμένου να ψηφίζουν με κάλπη στις ελληνικές εκλογές, αξίζει να δει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στα Προξενεία μας.

Μέγα ζητούμενο στα περισσότερα Γενικά Προξενεία, είναι η εξυπηρέτηση των ομογενών. Παράπονα υπάρχουν για πολλά Προξενεία καθώς και καταγγελίες τόσο υπερατλαντικά όσο και από άλλες Ηπείρους..

Μία από τις πλέον πρόσφατες καταγγελίες αφορούσε το Γενικό Προξενείο της Μελβούρνης, στο οποίο επίσης αναμένεται να εγγραφούν αρκετές χιλιάδες Ελλήνων ψηφοφόρων, εάν βεβαίως τελικά υπερψηφισθεί το νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες (ή και ώρες) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην Βουλή.

Ιδού μία τέτοια καταγγελία,  όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» και αφορά το Γενικό Προξενείο Μελβούρνης:

<< Μας καταγγέλθηκε πριν λίγες μέρες -και το επιβεβαιώσαμε- ότι ειπώθηκε σε ομογενή που ήθελε να κλείσει ραντεβού για να κάνει μια ληξιαρχική πράξη ότι έπρεπε να πάει στο προξενείο μετά από 14 μήνες! Δηλαδή, τον Ιανουάριο του 2021! Αυτή μπορεί, βεβαίως, να είναι μια ακραία περίπτωση, αλλά η ουσία είναι ότι για να εξυπηρετηθεί κανείς στο Προξενείο θα πρέπει να κλείσει ραντεβού και να περιμένει από λίγους έως πολλούς μήνες! Για το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι υπάλληλοι του Προξενείου>>.

Παρόμοιας φύσεως προβλήματα είχαν αναφερθεί σχετικά πρόσφατα και για το Προεξενικό Γραφείο του Λονδίνου και τα οποία δεν έχει γίνει γνωστό εάν στο μεταξύ έχουν διαυθετηθεί. Συγκεκριμένα όπως είχε καταθέσει ο τότε Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και νυν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε ερώτηση του προς τον τότε ΥΠΕΞ:

“…Τα σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας φαίνεται να επικεντρώνονται στην υποστελέχωση, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και την διεκπεραίωση των ζητημάτων που αφορούν στην ελληνική κοινότητα, αλλά και τους έλληνες επισκέπτες. Είναι, δε, τόσο σοβαρά ώστε το Προξενικό Γραφείο φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των αιτημάτων που δέχεται, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού. Η δε κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω του Brexit”.

Ακόμη, ενδεικτικά πάντα, κύκλωμα που εξέδιδε «μαύρες βίζες» και έχει απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες  στο Ελληνικό Προξενείο του Νέου Δελχί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί στο protothema.gr (1-10-2019) ο πρόξενος της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, Γιώργος Οικονόμου, είχε εντοπίσει  έναν υπάλληλο του Διοικητικού κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών να έχει χορηγήσει σε Ινδούς, μέσα σε διάστημα δυο μόλις βδομάδων, 500 βίζες, υποτίθεται με προορισμό την Ελλάδα. Αν και ο πρόξενος έδωσε εντολή να ακυρωθούν οι βίζες, κάποιοι από τους Ινδούς κατόχους -ανάμεσα τους και νέοι 20 ετών- κατάφεραν να ταξιδέψουν μέχρι και το Μεξικό αντί για την Ελλάδα”.

Παρόμοιας φύσεως προβλήματα με ταλαιπωρίες αποδήμων και χρονοκαθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεών τους,  έχουν εντοπισθεί και σε προξενικά καταστήμα της Αμερικής και αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των Προξενικών αρχών και των προβλημάτων που παρουσιάζει η λειτουργία πολλών από αυτά, και όχι (τις περισσότερες φορές) με ευθύνη του στελεχιακού δυναμικού, είναι σε γνώση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και γενικότερα της Κυβέρνησης, γι΄ αυτό και στα καθήκοντα του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Αντώνη Διαματάρη, εκτός από τις Γεν. Γραμματείες Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών, έχουν προστεθεί και εκείνες των Προξενικών Υποθέσεων.