Προς αναθεώρηση οι τραπεζικές χρεώσεις μετά από πιέσεις Μητσοτάκη

Να επαναξιολογήσουν τις χρεώσεις τους φέρονται να δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών μετά από πιέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ζήτησε την αναθεώρηση των τραπεζικών χρεώσεων, θέτοντας και το θέμα των χρεώσεων στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλες χρεώσεις σε ψηφιακές και μη τραπεζικές συναλλαγές όταν με την πολιτική της προωθεί προς τους πολίτες τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν θα προχωρήσουν σε μειώσεις ή ακόμη και κατάργηση κάποιων από τις χρεώσεις.

Οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους στο θέμα των χρεώσεων την  Παρασκευή ώστε να έχουν το περιθώριο το επόμενο τριήμερο (Σαββατοκύριακο και αργία 28ης Οκτωβρίου) να προχωρήσουν στις αναπροσαρμογές στο λογισμικό τους.
Πού επιβάλλονται χρεώσεις έως σήμερα

Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από την τράπεζα που έχει εκδοθεί η κάρτα τους διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για στους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζας τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές, όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας), είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή, απλώς, έληξε για αλλαγή/απεμπλοκή pin, με την νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και οι πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες επίσης συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετέσχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαβός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Πηγή: skai.gr