Τζόνσον: Πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, αν θέλετε παράταση

Έτοιμος να δώσει στους βουλευτές τον χρόνο που θέλουν για να συζητήσουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εφόσον όμως συμφωνήσουν σε πρόωρες γενικές εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου.

Αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη Τρίτη, ενώ κάλεσε τους Εργατικούς να συμφωνήσουν στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα να ψηφίσουν εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές» δήλωσε αργότερα ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, o αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο υπουργός.

Εφόσον τα 2/3 του Βρετανικού κοινοβουλίου στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, ο Μπόρις Τζόνσον θα επιχειρήσει να φέρει εκ νέου τη συμφωνία για το Brexit στη Βουλή, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, οπότε και θα διαλυθεί η Βουλή.

«Αν θέλουν (οι βουλευτές) περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν αυτή την εξαιρετική συμφωνία, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Τζόνσον.

Boris Johnson

@BorisJohnson

I have written to Jeremy Corbyn: this Parliament must get Brexit done now or a NEW Parliament must get Brexit done so the country can move on

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
5.652 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει αν οι Εργατικοί αρνηθούν την πρότασή του, ο Τζόνσον απάντησε: «θα διαδηλώνουμε κάθε μέρα ώστε οι πολίτες της χώρας να απελευθερωθούν από μια Βουλή που έχει εξαντλήσει την χρησιμότητά της».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει από την Ε.Ε. να δώσει τελικά παράταση στην προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, αν και επανέλαβε ότι ο ίδιος στην πραγματικότητα δεν το επιθυμεί.

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Μπόρις Τζόνσον τον καλεί να συμφωνήσει σε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου,«ώστε να δώσουμε στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλύσουν αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, πριν παρέλθει η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου».

«Είναι καθήκον μας να τελειώσουμε αυτόν τον εφιάλτη και να δώσουμε γρήγορα μια λύση στη χώρα» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Κόρμπιν ο Τζόνσον.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε απόψε ότι θα περιμένει να δει πρώτα τι θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναβολή του Brexit, προτού καθορίσει πώς θα ψηφίσει το κόμμα του στην πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κόρμπιν είπε το Εργατικό κόμμα θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν φύγει από το τραπέζι η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. «Η ΕΕ θα απαντήσει αύριο (στο αίτημα για αναβολή), μετά μπορούμε να αποφασίσουμε» πρόσθεσε

Η Ε.Ε είχε αφήσει ουσιαστικά τον Τζόνσον να περιμένει, αφού το βράδυ της Τετάρτης στις διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των 27 δεν κατέστη δυνατή η ομοφωνία. Αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της την Παρασκευή, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί μία νέα έκτακτη Σύνοδος εξαιτίας των ενστάσεων της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης (που είχε ανακοινωθεί στην ομιλία της βασίλισσας πριν λίγες μέρες) με πλειοψηφία 16 ψήφων (310 υπέρ και 294 κατά). Προηγουμένως, οι βουλευτές απέρριψαν δύο τροπολογίες στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που κατατέθηκαν από το Εθνικό κόμμα Σκοτίας και από το κόμμα των Εργατικών.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού έργου της κυβέρνησης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα «να συζητήσουν και να εγκρίνουν πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών». Η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαλερί Βαζ, δήλωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της Ε.Ε. στο χρονικό όριο της παράτασης του Brexit, αύριο, και ότι το κόμμα των Εργατικών θα στηρίξει μία πρόταση για εκλογές, μόλις απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία, και εάν η παράταση που θα δοθεί διασφαλίζει κάτι τέτοιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian, ΑΜΠΕ