Αθήνα.- Εν μέσω ύβρεων, αντεγκλήσεων και σφοδρών αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε από την Προανακριτική, η πρόταση εξαίρεσης από τη συμμετοχή των εργασιών της Επιτροπής, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη.

Ωστόσο, την απόφαση την πλειοψηφίας δεν αποδέχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση με τον κ. Πολάκη να δηλώνει βγαίνοντας από την αίθουσα πως: «Δεν αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα των μελών της επιτροπής να εξαιρεί μέλη, θα συνεχίσουμε να παριστάμεθα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και με δεδομένο το φορτισμένο κλίμα των συνεδριάσεων η επιτροπή καλείται να συγκληθεί εκ νέου την προσεχή Πέμπτη με αντικείμενο την εξέταση του πρώτου μάρτυρα. Νωρίτερα ωστόσο πρέπει να σταλεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το έγγραφο με τα ονόματα αυτών που θα αντικαταστήσουν τα δύο μέλη. Αν αυτό δεν συμβεί ή αν τα ονόματα που θα σταλούν στην επιτροπή είναι ίδια με εκείνα που απορρίφθηκαν τότε θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία της προκαταρκτικής. Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί ωστόσο δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον διάθεση από καμία πλευρά να βρεθεί κοινός τόπος.

Στη ψηφοφορία πάντως δεν συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση δήλωσε παρών και το ΚΚΕ καταψήφισε. Σύμφωνα δε με πηγές του Περισσού το αίτημα των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έχει νομική βασιμότητα όμως, όπως αναφέρουν, υπάρχει αντίφαση με το άρθρο 86 του Συντάγματος. «Δεν μπορεί ένα πολιτικό σώμα να χάνει τον χαρακτήρα του. Με αυτή την έννοια όλοι είμαστε πολιτικά προκατειλημμένοι», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, ενώ δεν πρόλαβε να εξεταστεί ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος θα κατέθετε ως μάρτυρας.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε από νωρίς καθώς το ίδιο το διαδικαστικό ζήτημα της επιτροπής προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των μελών της επιτροπής. Ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήρισε την επιτροπή «χούντα».

Συγκεκριμένα, αρχικά και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Μπούγας έψεξε τα μέλη της για όσα συνέβησαν την περασμένη βδομάδα με τα «γαλλικά» των μελών της ενώπιον των δημοσιογράφων. Στη συνέχεια, η πλειοψηφία για να στηρίξει την πρότασή της επικαλέστηκε απόφαση εξεταστικής επιτροπής του 2010 για την υπόθεση του Βατοπεδίου που εξαίρεσε από τις εργασίες της δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Εκεί που σε κάθε περίπτωση η κατάσταση πήγε να ξεφύγει ήταν η στιγμή που ο Γιάννης Ραγκούσης απασφάλισε λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά έγγραφα από την επιτροπή που δεν λαμβάνει (μεταξύ των οποίων και το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου για το αίτημα αξαίρεσης του Ανδ. Λοβέρδου στην κ. Τουλουπάκη).

Ο κ. Ραγκούσης φέρεται να δήλωσε πως η πλειοψηφία έχει μετατρέψει την επιτροπή σε «χούντα», ευτελίζοντας τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Τότε μάλιστα ο πρόεδρος φέρεται να αντέδρασε με σφοδρότητα απειλώντας ότι θα τον αποβάλει από την αίθουσα ακόμα με τις διαδικασίες του άρθρου 160Α του Π0ινικού Κώδικα, με τον κ. Ραγκούση να επανέρχεται και να ζητά να κληθεί η φρουρά και να τον συλλάβει.

Κάπου εκεί παρενέβη και ο κ. Καραγκούνης της ΝΔ, λέγοντας πως η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί από τα κόμματα και να αναιρεθούν από τον ίδιο, σημειώνοντας με νόημα πως άλλα κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δυναμιτίσει τη διαδικασία και γνώριζε περί του ασυμβίβαστου αλλά επιμένει λειτουργώντας κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της διαδικασίας.

Δεν αναγνωρίζει την διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν αναγνωρίζει τη δυνατότητα της επιτροπής να εξαιρέσει μέλη της, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τζανακόπουλος θα παραμείνουν στην επιτροπή. «Πως δεν θα μας επιτρέψουν, τι θα κάνουν; Θα φέρουν την φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν;», είπε σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Θα είμαστε μέσα, αυτοί έχουν το πρόβλημα όχι εμείς, εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν. Και όσους νομικούς ακροβατισμούς και να κάνουν περί της κατ’ αναλογίαν εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα να μην κάνουν εκλεκτική εφαρμογή των άρθρων 14-15-16. Τα υπόλοιπα όπως λέει κι ο συνάδελφος Ραγκούσης είναι χουντοεπιτροπές».

Αξίζει να σημειωθεί πως πήγες της ΝΔ σχολιάζοντας τις εξελίξεις ξεκαθάρισαν πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη με τη κλήση του πρώτου μαρτυρά (Κ. Φρουζής). Σημείωσαν δε πως την Τετάρτη θα σταλεί το αίτημα στην ΚΟ για την αναπλήρωση των δύο μελών που εξαιρέθηκαν, υπογραμμίζει τας πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ τι θα πράξει, καθώς η Προκαταρκτική μπορεί να λειτουργήσει και με 23 μέλη.

Print Friendly, PDF & Email