ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Η καραμέλα των 200 ψήφων

Τώρα τι να σχολιάσουν οι δύσμοιρες μελισσούλες μου που καλούνται να «καλιγώσουν τον ψύλλο»; Ιδού τι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο. «Θα ήταν κοροϊδία οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και να μην ψηφίζουν για το ποιος εκλέγεται Πρωθυπουργός και ποιος είναι στην αντιπολίτευση, για το ποιοι είναι οι συσχετισμοί των κομμάτων». Επομένως, συμπεραίνουμε εμείς,  οι Έλληνες ψηφοφόροι στις εκλογές  εκλέγουν Πρωθυπουργό!

 

Μάλιστα. Σε ποια χώρα, κύριε Υπουργέ; Γιατί στην Ελλάδα, πάντως, βάση της «βασικής συνθήκης», όπως ονομάσατε το Σύνταγμα της Ελλάδος,  οι ψηφοφόροι  με την ψήφο τους «σταυρώνουν» και εκλέγουν βουλευτές όχι πρωθυπουργούς! (Οι τελευταίοι εκλέγονται άνευ σταυρών στις Περιφέρειες που θέτουν υποψηφιότητα και, μάλιστα, στην έδρα που επιλέγουν να κρατήσουν καταλαμβάνουν τη θέση βουλευτή του κόμματος).

 

Και αυτό το “εκλογικό δικαίωμα”  (βάση του άρθρου 51 εδαφίου 3), το στερείτε από τους απόδημους ψηφοφόρους, εκτός και εάν πληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια, πάρουν άδεια άνευ αποδοχών από τις εργασίες τους κλπ.κλπ. και έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν!

 

 

Και επειδή παραπονεθήκατε κύριε Υπουργέ, ότι τη «…βασική συνθήκη”, (δηλαδή το Σύνταγμα)  “πιστεύω ότι ούτε οι Έλληνες που ζούμε εδώ στην πατρίδα την έχουμε συνειδητοποιήσει, νομίζω ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν τη γνωρίζει καν, και πολύ περισσότερο δεν το γνωρίζουν τα αδέλφια μας που ζουν σε ολόκληρη τη Γη”, την παραθέτουν εδώ οι φιλόξενες μελισσούλες μου, να την μάθουμε όλοι. Εμείς, εσείς, εκείνοι και οι άλλοι…

 

<<‘Αρθρο 51: (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)

  1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.
  2. Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.
  3. Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

**4. Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

**5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.>>

 

Που αναφέρεται, κύριε Υπουργέ, στο άρθρο αυτό, ότι οι ψηφοφόροι «ψηφίζουν για το ποιος εκλέγεται Πρωθυπουργός»;;; Βουλευτές εκλέγουν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα κύριε υπουργέ. Και οι Βουλευτές δίνουν ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ. Γι αυτό και εάν η Κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, πάυονται και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και ψάχνουμε για το σχηματισμό άλλης Κυβέρνησης και άλλου πρωθυπουργού που θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών. Διαφορετικά, πάμε σε νέες εκλογές…

 

Δεν υπονοούμε, βέβαια, ότι όλα αυτά δεν τα γνωρίζει ο κ. Υπουργός. Θέλουμε να επισημάνουμε απλώς, ότι καλή η καραμέλα των 200 ψήφων. Αλλά δεν χρυσώνει το χάπι. Ούτε δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα. Την διακομματική, δηλαδή, “σύμπραξη” προκειμένου να ψηφίζουν όσο το δυνατόν λιγότεροι απόδημοι και “ανώδυνα”, δηλαδή στο Επικρατείας που ούτε καν ως ψηφοδέλτιο υπάρχει στα εκλογικά Τμήματα.