«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς οι ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτες και η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας είναι ασφυκτική. Την ίδια ώρα, το σχέδιο για τη μεταφορά και εγκατάσταση αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα συνεχίζει να πυροδοτεί εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Όλα αυτά την ώρα που και στα νησιά οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών

Αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μετεγκαταστάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το σχέδιο είναι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και ότι προωθείται η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους. Όσον αφορά τις μετακινήσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».

Επίσης τόνισε οι περιοχές στις οποίες θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, θα ενισχυθούν με υποδομές. Όπως εξήγησε, «πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Έλληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης». Ο στόχος πάντως είναι για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.

Έντονες αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση

Σε κάθε περίπτωση, το προσφυγικό έχει μετεξελιχθεί εκ νέου σε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Και αυτό γιατί σημειώνονται σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους των νησιών που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, όσο όμως και από τους κατοίκους των περιοχών της ενδοχώρας στις οποίες μετεγκαθίστανται οι αιτούντες άσυλο.

Χθες, σημειώθηκε ένα φρικτό τροχαίο με θύμα ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών, μέλος οικογένειας Ιρακινών αιτούντων άσυλο, στην περιοχή της Αγίας Ερμιόνης στη Χίο. Το παιδί παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που ανήκε σε ΜΚΟ. Ήταν, μάλιστα, το ίδιο αυτοκίνητο που είχε μόλις μεταφέρει το παιδί με την οικογένεια του στην περιοχή. Μόλις κατέβηκε το δίχρονο κορίτσι διέφυγε από την προσοχή της μητέρας του και πέρασε μπροστά από το όχημα, την ώρα που έβαζε μπροστά ο οδηγός.

Νωρίτερα, κάτοικοι του χωριού Χαλκειός έκλειναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας το κέντρο φιλοξενίας, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τις 5.000. Κατήγγειλαν την ανεξέλεγκτη επέκταση της δομής και τον εγκλωβισμό όλων των παραπάνω στο νησί.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στη Χίο, είναι τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Καρμαντζής στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λήδα Μπόλα στην τηλεόραση του Alpha: «Τρέχει αίμα κανονικά. Πρέπει να δούμε τον μπούσουλα, τη λογική και την ενότητα. Αυτή η κρίση έχει πολύ δρόμο και είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Η αποθήκη του Ερντογάν είναι μεγάλη και θα συνεχίσει να μας εκβιάζει, προσπαθώντας να διαλυθεί το σύμπαν. Οι καταστάσεις είναι ανεξέλεγκτες, η κοινωνία δεν έχει υπομονή, αλλά εξακολουθεί να δίνει χείρα βοηθείας, στους ανθρώπους που είναι εξαθλιωμένοι. Θα εντατικοποιήσουμε τις πιέσεις και αν χρειαστεί θα κατασκηνώσουμε έξω από το Μαξίμου. Η frontex παιανίζει την είσοδο αυτών των ανθρώπων. Είναι σαν να μην υπάρχει, διευκολύνει την είσοδό τους».

Στην Καλαμαριά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρετσούς, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο μεταφοράς και εγκατάστασής προσφύγων και μεταναστών σ’ ένα κτίριο που εδώ και χρόνια είναι άδειο και εγκαταλειμμένο, το πρώην νοσοκομείο «Παναγία». Χρειάστηκε να σπεύσει στο σημείο ο δήμαρχος Καλαμαριάς μαζί με αντιδημάρχους, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους συγκεντρωμένους ότι δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο. Οι κάτοικοι, όμως, ζήτησαν να κατατεθεί και έγγραφο με υπογραφές όλων των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα δεσμεύονταν ότι δεν θα δέχονταν την εγκατάσταση μεταναστών.

Χθες βράδυ, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της Νάουσας στην Ημαθία, προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση λεωφορείων με μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την άφιξη των αιτούντων άσυλο, λέγοντας ότι η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει ξένο κόσμο μιας και οι ίδιοι είναι άνεργοι οι περισσότεροι. Καλούν δε τους κατοίκους να βγουν και αυτοί στο δρόμο και να ενωθούν μαζί τους. Όπως λένε οι ίδιοι έχουν πληροφορίες ότι κατευθύνονται στην περιοχή τρία λεωφορεία γεμάτα και δείχνουν αποφασισμένοι να τα σταματήσουν.

«Καζάνι» που βράζει θυμίζουν και περιοχές στις Σέρρες, στα Βρασνά, στα Γιαννιτσά, στη Σκύδρα, στη Βέροια, στη Μεθώνη Πιερίας και στα Γρεβενά, με φορείς και κατοίκους να εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους στη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Έκρηξη στις ροές

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης των hot spots, τα πράγματα δεν προμηνύονται ιδιαίτερα ευοίωνα για τη χώρα μας, εάν αναλογιστεί κανείς και την πορεία των ροών προς τα νησιά και τον Έβρο. Ενδεικτικά, από τον Μάιο και μετά παρατηρείται μία συνολική αύξηση της τάξεως του 218% έχοντας δεχτεί παραπάνω από 40.000 μετανάστες και πρόσφυγες, με περίπου το ¼ να προέρχεται από τα χερσαία σύνορα…

newpost.gr

Print Friendly, PDF & Email