Κυβέρνηση: Αντισταθμιστικά μέτρα στις τοπικές κοινωνίες για τα προαναχωρησιακά κέντρα

Αθήνα.- Σε αντισταθμιστικά μέτρα στις τοπικές κοινωνίες για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα δημιουργηθούν θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκταμιευτούν πόροι για έργα και υποδομές, ενώ θα χορηγηθεί και ένα κομμάτι από το υπερπλεόνασμα.

Τον πλήρη σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος ανακοινώνουν την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας, ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα θα ξεπεράσουν τα 10. Την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθούν πέντε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, τρία στο Βόρειο Αιγαίο και δύο στο Νότιο Αιγαίο. Σε δεύτερη φάση θα ανακοινωθούν τα κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα και στην Κρήτη, με τουλάχιστον ένα να αφορά την Κρήτη. Για τη δημιουργία των υποδομών θα χρησιμοποιηθούν παλιά εργοστάσια – βιομηχανικές μονάδες.

Στόχος των κυβερνητικών μέτρων είναι η αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, αλλά και η ανάσχεση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης συνολικά 1.700 προσλήψεις που θα συμβάλλουν τόσο στην ανάσχεση των ροών στα σύνορα, όσο και στην ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου.

Πηγή: skai.gr