Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Αποδήμων για το Νομοσχέδιο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την πλευρά των αποδήμων για τους πολλαπλούς περιοριστικούς όρους που τίθενται από την αντιπολίτευση και αποδέχεται ασμένως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παροχή διευκόλυνσης στους Έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίζουν από το εξωτερικό.

Τη φορά αυτή, ο γνωστός την Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής  κ. Νίκος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Hellenic Congreess of America  και πρώην Πρόεδρος των Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι”, με ηλεκτρονική επιστολή του, γνωστοποιεί τις απόψεις του επί του θέματος, εκφράζοντας την γενικότερη απογοήτευση που αισθάνονται ιδιαίτερα όσοι απόδημοι αποκλείονται από τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, επισημαίνοντας και τα σημεία εκείνα του προωθούμενου Νομοσχεδίου που το καθιστούν, “όχι μόνο απαράδεκτο, αλλά και προσβλητικό”.

Ο πρόεδρος του Hellenic Congress of America κ. Νίκος Αποστολόπουλος, σε παλαιότερο στιγμιότυπο, καταθέτων στεφάνι σε εθνική εορτή, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ευρυτανία,

Το πλήρες κείμενο της ηλεκτρονικής επιστολής του κ. Αποστολόπουλου έχει ως ακολούθως:

<<

ΕΑΝ Η ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ, Η ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει με το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφοφόρων.

Τα όσα προβλέπονται σ΄ αυτό, ως προϋποθέσεις που θέτει η αντιπολίτευση για να συναινέσει στην ψήφισή της πρότασης της Κυβέρνησης,  είναι επιεικώς απαράδεκτα γιατί οδηγούν  στην απομόνωση και στο περιθώριο τον Απόδημο Ελληνισμό, την ίδια ώρα που, τους θεωρεί ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Καλείται ο Πρωθυπουργός  της Ελλάδος κ. Κυριάκος   Μητσοτάκης  να μην δεχθεί καμία αλλαγή που αλλοιώνει το γράμμα και το πνεύμα της αρχικής του έφεσης υπέρ της επιστολικής  ψήφου των αποδήμων Ελλήνων και της συμμετοχής όλων των αποδήμων στις εκλογές, χωρίς «κόφτες» και εξαιρέσεις.

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να είναι ισότιμη και ισοδύναμη με την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων που ζουν εντός Ελλάδος. Η ψήφος των Αποδήμων θα πρέπει να μετράει και στην περιφέρεια και στην Επικράτεια. Μόνο έτσι έχει έννοια η συμμετοχή των πολιτών  στις εκλογές και μόνον έτσι αποκτά αξία το αποτέλεσμα τους.

Το να έχουν οι αρχηγοί των κομμάτων  την ευχέρεια να τοποθετούν μέχρι τρεις βουλευτές  της απολύτου επιλογής τους  δίχως την γνώμη των αποδήμων, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αντιπροσωπεύοντας τον Απόδημο Ελληνισμό,  και μάλιστα σε μη προσδιοριζόμενη εκ των προτέρων εκλόγιμη θέση, θεωρείται όχι μόνο απαράδεκτο  αλλά και προσβλητικό.

Εάν κάποιοι φοβούνται το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης δεν θα έπρεπε να έχουμε κόμματα και υποψηφίους. Δεν δεχόμαστε κομματικούς όρους και κανόνες που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των κομμάτων και να εξασφαλίζουν μόνιμες  καρέκλες.

Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα από τους αντιπροσώπους των κομμάτων είναι πολιτική ασέβεια και απάτη στην διαχρονική προσφορά των αποδήμων Ελλήνων. Οι οποίοι όχι μόνον αγαπούν την Ελλάδα, άλλα και το αποδεικνύουν διαχρονικά με έργα σημαντικά.

Ο απόδημος ελληνισμός δεν ζητάει επιστολική ψήφο για να κουμαντάρει την πολιτική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων, αλλά για να συνδράμουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις στις καλύτερες μέρες του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ζητάμε το συνταγματικό μας δικαίωμα ακέραιο, ανόθευτο και δημοκρατικό. Και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση και εθνική αφύπνιση μέχρι να το επιτύχουμε.

Νίκος Αποστολόπουλος

Πρόεδρος

Hellenic Congress of America

Charlotte,

North Carolina US.

>>