Αναδρομικά: Τι ποσά διεκδικούν οι συνταξιούχοι – Δείτε αναλυτικά τα παραδείγματα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί να δώσει οριστική λύση στο γόρδιο δεσμό των αναδρομικών τους επόμενους μήνες. Στην κρίση της Ολομέλειας θα βρεθεί για ακόμα μια φορά το ζήτημα των περικοπών κυρίως και επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων.

Σύμφωνα με το OPEN, ο ΕΦΚΑ με ερωτήματα που έθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητεί να ξεκαθαριστεί: 

  • Εάν θα χρειαστεί να καταβάλει αναδρομικά για όλες τις μνημονιακές περικοπές που έγιναν στις συντάξεις έως 31 Δεκεμβρίου 2014.
  • Εάν είναι συνταγματικές οι περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων και με ποια αναδρομικότητα
  • Εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά
  • Εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για το περιβόητο 10μηνο Ιουλίου 2015 έως τον Μάιο 2016

Με αίτημά του ο ΕΦΚΑ ζητεί από το ΣτΕ να προσδιορίσει αν υπάρχουν ή όχι αναδρομικά για το διάστημα από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειάς του, τον Ιούλιο 2015 μέχρι και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016.  Την ίδια στιγμή, το Οικονομικό Επιτελείο κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς μόνο για το περίφημο αυτό 10μηνο οι απόμαχοι της εργασίας διεκδικούν αναδρομικά από 660 έως και 7.400 ευρώ.  «Εχουν υποσχεθεί ότι θα θα τα δώσουν, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει κάτι», τονίζει ένας ακόμη συνταξιούχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Στο μικροσκόπιο, όμως, των δικαστών της Ολομέλειας θα βρεθούν και οι υπόλοιπες διεκδικήσεις των συνταξιούχων. «Το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει, μεταξύ άλλων, αν υπάρχουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου συνέχισαν να κρατούνται οι περικοπές του 2012», τονίζει ο δικηγόρος, Κώστας Τσουκαλάς.

Τα παραδείγματα

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.250 ευρώ διεκδικεί 3.150 ευρώ από περικοπές στην κύρια σύνταξη και 2.800 ευρώ από δώρα και επιδόματα. Το σύνολο των αξιώσεων αγγίζει τα 5.950 ευρώ. Σε σύνταξη 1.500 ευρώ αντιστοιχούν αναδρομικά 7.140 ευρώ για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη και 2.800 ευρώ για δώρα και επιδόματα. Το συνολικό κόστος των επιστροφών μπορεί να φτάνει σχεδόν τα 10.000 ευρώ.

Η αίτηση του ΕΦΚΑ κατατέθηκε στις 11 Νοεμβρίου και έγινε δεκτή, καθώς αφορά τεράστιο αριθμό ενδιαφερομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές.

Γιατί ο ΕΦΚΑ απευθύνθηκε στο ΣτΕ

O EΦΚΑ υπέβαλε το ερώτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για δύο λόγους. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αλαλούμ με τα αναδρομικά και ένα «μωσαϊκό» αποφάσεων της Δικαιοσύνης σε κάθε επίπεδο, θέλει, πρώτον, να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι θα αναγκαστεί να πληρώσει. Το δεύτερο, επειδή ο ΕΦΚΑ είναι αυτός που πληρώνει, είναι ότι ευελπιστεί να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα για τα αναδρομικά ή και καθόλου, όπως λένε οι «κακές γλώσσες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για αναδρομικά συνταξιούχων. Αυτό βέβαια μπορεί να αποτελέσει νάρκη για τον προϋπολογισμό, καθώς από την απόφαση της πιλοτικής δίκης του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπουργείο Εργασίας μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει από 4 έως και πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

newpost.gr